Кризата е за наше благо

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Във време, когато правителствата не са способни да ръководят, икономистите не са способни на регулират, а народите са в безредици – сами и поради манипулациите, които идват от виртуалните мрежи, светът е изправен пред заплашителна липса на стабилност. Какво може да доведе този кораб, който е навън в бурното море, обратно в баланс?

Отговор: Точно сега глобалната, интегралната, световната взаимозависимост между всички се разкрива в нашия свят все по-ясно и това се случва във всички сфери и измерения на човешката дейност. Тази глобална взаимовръзка парализира всички наши усилия да регулираме каквото и да било по старите, принудителни политически, икономически и обществени методи.

Единственият начин, по който знаем да контролираме нещата, е егоистичен, в дискретна система, като взимаме под внимание източника на натиск, предмета на натиск и целта. Но светът е придобил интегрална, аналогова форма на световна взаимна зависимост. Това е проявлението на следващото стъпало на развитие на човечеството – състоянието на пълна взаимозависимост между частите на един организъм. Това е еволюционният план за нашето развитие според природата, планът на еволюция.

Появата на алтруистичния образ на нашето следващо стъпало на развитие в егоистичното ни, индивидуалистично общество разкрива нашата противоположност на този образ. Това е същността на кризата, липсата ни на съответствие със следващото стъпало.

Ще трябва да се уподобим на нашето следващо състояние или по пътя на страданието, или чрез осъзнати и целенасочени усилия. По единия или по другия начин, ще трябва да го изучим и да се променим така, че да съответстваме на неговите изисквания заради същата причина, поради която творения, които не са били способни да се адаптират към новите условия и изисквания на природата, са изчезвали. Но природата е планирала нашето издигане на това ниво – постигането на хармония с природата. За да постигнем това, трябва да станем интегрално свързани като едно цяло, като цялата природа. На нашия език това изискване означава „всеки обича всеки” и „всеки в включен във всеки”.

Начинът, по който можем да изпълним това изискване на природата, е като използваме метода на нашето егоистично поправяне, наречен „Кабала”, което идва от думата „да получаваш или добиваш”, да добиваш нови, алтруистични свойства.

Преди хиляди години във всяко поколение е имало отделни индивиди, които са придобивали тези свойства и са усещали новото стъпало на човешкото развитие. Това е описано в автентичните кабалистични източници. Не можем да ги разберем, защото те описват различна структура на взаимовръзки между хората, техните взаимоотношения на любов и отдаване, наричани душа, тяхното усещане на обединение и сходство, което се нарича висш свят, следващото измерение.

Обаче можем да използваме техните инструкции, за да променим себе си, да станем съответни на новите условия и така да започнем да усещаме новото ниво на света – неговата хармония, безкрайност и съвършенство. Тогава ще сме сигурни, че целта на природата е съвършена точна като самата природа.

[51509]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed