Икономическият модел не подлежи на поправка

каббалист Михаэль ЛайтманМнение (Н. Рубини, проф. икономика, предсказал глобалната финансова криза (2008—2011), в  “The Wall Street Juornal”): Днешният икономически модел окончателно се развали и не подлежи на ремонт. Това се отнася и до англосаксонския модел на невмешателство и към европейския, модели на държави с всеобщо благосъстояние на основата на дефицита.

До миналата година на политиците винаги им се отдаваше да доставят заека от шапката, за да възстановят предишното ниво на цените на активите и за да стимулират икономическото възстановяване. Днес зайчетата свършиха. Икономиката не може да бъде спасена нито от новите вливания в банките, нито интервенцията на Федералния резерв, нито повишаването на данъците. Очаквайте валутна война, банкрути на цели държави и нарастване на социалното напрежение. А по-нататък следва най-главното: Така че Карл Маркс е бил прав, когато е твърдял, че глобализацията и финансовото посредничество могат да излязат от контрол, а преразпределението на дохода и богатствата на труда към капитала може да доведе капитализма до самоунищожение.

Реплика: С тези прогнози постепенно се съгласяват, но доколкото изход от сриващото се състояние няма, то предпочитат, както предсказвали кабалистите, да действат на принципа „да се веселим, ядем и пием, защото утре може и да не сме живи“. Опитваме се с всички сили да обясним , че изходът не е в икономическата и политическата плоскост – а в изменението на обществените взаимоотношения. И това е по силите ни.

[52197]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed