Западният проект не е построен на справедливостта, а на користта

каббалист Михаэль ЛайтманМнение ( М. Хазин ): Скандалът около медийния магнат Мърдок е показател за неговата криза. Отговорът е в построяването на Западния глобален проект. За разлика от другите глобални проекти (християнския, ”червения” ислямския), той е построен не на справедливостта (?), а на користта.

Главната негова ценност не е построяването на справедливо общество, а стремеж към максимално забогатяване на неговите членове. (А да не би другите проектите да са по-различни?) Общество, в което няма морал, е крайно неустойчиво и мястото на морала се заема от закон.

Западният глобален проект чака дългосрочното спадане на жизнения стандарт. Това разводнява основния тезис на проекта – да печелиш и да харчиш. Съответно под сериозния удар ще се окаже цялата система от доводи на проекта, а това означава легитимността на елита – и народът започва да се обръща към справедливостта, както той я разбира. В тази ситуация е необходимо да се възвръща справедливостта под каквато и да е форма.

Реплика: Всички проекти са изградени върху користта, защото всички изхождат от егоистичната природа на човека. В това всички са еднакви. И затова всички са в криза. Остава само един проект – промяна на човешката природа към обединение, чак до интегрално, както общата природа на света. С това ще излекуваме всичките кризи.

[50450]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed