Глобалната връзка в растителния свят

Съобщение: Пример за универсална връзка в растителния свят (списание Science): Взаимоизгодната размяна на хранителни вещества между гъбите и растенията се прекъсва при “мошеничество” на партньорите. Гъбата предоставя водата и химични елементи на растенията, а от тях, на свой ред, получава веществата, които не е способна да произведе самостоятелно.

Оказа се, че растенията са доставяли по-голямата част от въглерода на тези гъби, които честно са разменяли водата и елементите на хранителните вещества и са намалявали доставките на въглеродите към по-малко “честните” гъби.

Растенията увеличават или намаляват потока на хранителни вещества към гъбите в зависимост от това какво количество микроелементи предоставя тази или онази гъба.

Така между гъбите и растенията се формира система от затворени взаимовръзки, които не позволяват нито на единия, нито на другия организъм единолично да управляват обмяната на хранителните вещества, което прави мошеничеството неефективно. Както отбелязват учените, подобен модела на симбиоза представляват пазарните отношения – растенията и гъбите заплащат за взаимните си “услуги” със “стоки” от аналогично качество.

[51269]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed