Вавилон е тук, както преди

каббалист Михаэль ЛайтманЕврейският народ винаги е бил обект на ненавист. Защото някога е пребивавал във взаимно поръчителство, в поправена система, от която в него е останала само малка степен. Така или иначе, всичко произтича от там.

Всъщност евреите не са по-умни от другите народи. Дори обратно. Нима другите биха се държали така на наше място? Просто не разбираме причините за ставащото: някога сме били обединени с поръчителство и от тогава остава ненавистта между двете желания: получаващо и даващо, между този, който е опознал поръчителството, и който не го е опознал.

Тази ненавист се е зародила във Вавилон, в който действително се намираме и днес. Нищо не се е изменило, ако погледнем на ситуацията от духовна гледна точка. Трябва отново да се обединим, подобно на групата на Авраам само че този път имаме „спомен” от онези времена, има книги и всички възможности, за да осъществим разпространяването заедно, да поправим себе си, съгласно наследството от миналото и изискванията на бъдещето, а после да се погрижим за целия Вавилон, тоест за съвременното човечество.

Всъщност за всички хора е необходимо само едно – да преминат към поръчителство. Неслучайно Баал а-Сулам е разделил една статия на две свързани части: „Даряването на Тора” и „Поръчителство”. Втората част говори за реализацията, която и е поръчителството. Ако го осъществим – повече нищо и не трябва. С това завършваме поправянето във всички светове.

От урок по вестник „Народ”, 28.08.2011

[52934]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed