Без омраза няма любов

каббалист Михаэль ЛайтманАко от начало не е имало омраза, то нямаше да има и любов, когато говорим за духовните понятия. Както е казано: “Аз създадох злото начало и, като допълнение, Тора за неговото поправяне, защото включената в нея светлина връща към източника на доброто”.

Добрият източник – това е любовта. Но тя не може да се разкрие, ако в началото не се е разкрило злото, омразата, отхвърлянето – както не съществува краят без начало. Трябва да свикнем с това, че любовта и омразата винаги се проявяват и работят заедно.

И затова откриваме в своето общество и омраза, и любов, и разбираме, че едното е невъзможно без другото. Ние не сме прекрасните ангели, които са закостенели на неживото ниво – а сме хората с целия си жесток егоизъм.

И в тази степен, в която ще се стремиш да обичаш, ще разкриеш още по-голяма омраза. Само тогава ще се удостоиш с изхода от Египет и с достигането на планината Синай. Планината на омразата, “Планината Синай” – това е резултатът от цялата ни предишна работа.

Вавилонската кула – това е едва самото начало, там още нищо не се е разкрило. И затова 20 поколения от Адам Ришона и до Авраама – първите поколения на кабалистите, се наричат праотци. Това е само първоначалната подготовка. Защото там още не се е разкрило голямото желание.

За пръв път желанието се разкрива във Вавилон, откъдето започва науката кабала. Там вече има някаква планина на омразата – “Вавилонската кула”, над която може да се издигаш. Там се ражда науката кабала – науката за обединението, от там се появяват хора, които са способни за него. Така през цялото време любовта се разкрива над омразата.

Затова не е страшно, че в нашия свят днес се разкрива омразата. Необходимо е само да не допуснем тя да се разкрие по естествен начин, а да изпреварим удара с лекарство, за да се разкрие омразата с разбиране, осъзнато – за да сме сигурни, че  имаме прецизни инструкции, как да я използваме и да я използваме правилно.

От урока по избрани откъси от Деня на Любовта “Ту Бе-Ав”, 15.08.2011

[51392]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed