„Денят на любовта” е след деня на разрушението

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Защо говорим за ненавистта – нали болшинството хора не чувстват ненавист един към друг, а просто безразличие?

Отговор: Когато ми се струва, че на съседа тревата е по-зелена или му завиждам за новата кола – това се нарича ненавист. Защото винаги оценявам своето благополучие спрямо обкръжението си и ако това сравнение не е в моя полза, предизвиква в мен ненавист към другите.

С успехите си те ме заставят да се чувствам зле и да страдам. И, естествено, за това ги ненавиждам. Възможно е да не си даваш сметка за това, но е така.

Не може другите да са ми безразлични, защото сме свързани в една система и аз безусловно оценявам състоянието си по това, какво е при другия. По своята природа сме такива, че искаме да видим всички останали по-долу от нас, за да ни обслужват всички. Ако не разбираш това, то е просто недостатък на осъзнаването.

И кога ми се разкрива, че искам всички останали в услуга на себе си? Когато сам се опитвам да им служа, тогава виждам колко искам обратното!

Това не е просто – да разкриеш своята ненавист. Към планината Синай (планината на ненавистта) и получаването на Тора пристъпват след много продължителна подготовка – египетското робство и странстванията в пустинята. А докато ненавистта не се е разкрила, ти не се нуждаеш от Тора.

Много хора в света се считат за праведници, на които им се струва, че не желаят лошо на другите и че ги обичат. Те просто не усещат своята ненавист. Ако наистина са се опитали да обичат другите, то биха разкрили колко ги ненавиждат. Нужно е да преминем през Египетското изгнание, за да разкрием ненавистта.

Затова „Денят на любовта” (Ту бе-Ав, 15 Ав) идва след деня на разрушението, 9 Ав.

След като разкриваме злото, огромната страшна криза, ненавистта между нас – минават 5 дни (5 нива), в които поправяме себе си и стигаме до любовта. Само в тази форма!

Затова и в обикновения живот, ако между мъжа и жената няма кавги, то и любовта не се разкрива. Понякога хората нарочно, инстинктивно се стараят да се поскарат, за да почувстват след примирението сладостта и вкуса на отношенията. По-лошо от всичко е равнодушието.

От урок по избрани откъси за „Деня на Любовта” (Ту Бе-Ав), 15.08.2011

[51378]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: