Цялата власт на науката!

каббалист Михаэль ЛайтманОбръщайки се към различни учебни материали по история на народите и страните, ще видим доколко се различават описанията в тях. Изглежда сякаш човечеството е преминало през една и съща история с всичките й проблеми, войни, беди и успехи, обаче всеки народ си я описва от своята гледна точка. В крайна сметка учебните материали, които трябва поне частично да отразяват истината, си противоречат един на друг.

От време на време разговарям с чуждестранни лидери на различни движения. На всеки от тях е напълно ясно, че неговото движение трябва да поведе след себе си целия свят. Това може да е религиозни или светски движения, организации, свързани с екология, със защита на животните и много други. Намирайки се сред тях, с какво се отличавам от тях?

Без да се опитваме да отговоряме на този въпрос, ние носим на хората кабалистическите послания в друг вид. Не доказваме кой е по-прав, а кой – по-малко, и не се опитваме да анализираме чужди мнения. Освен това, се опитваме да не подхождаме от историческа или религоизна гледна точка.Защото в тези области всеки може да представи доводи в полза на своята правота.

Ние призоваваме само да се абстрахираме от всичко, което имаме – от миналото и настоящето – и от сегашния момент да надникнем в бъдещето. В тази точка виждаме, че Природата ни задължава да съгласуваме връзките помежду ни, да постигнем равновесие, хармония, подобно на единно тяло, подобно на интегрална глобална общочовешка система, осъзнаваща се и функционираща наистина като едно цяло.

Природата ни задължава и ни подтиква към това. Многобройните изследвания подтвърждават това и можем да се осланяме на тях.Повече нищо не ни трябва. Остава ни само да разчитаме на науката, както е казано: „Човекът се ръководи само от това, което вижда „. Днес са ни нужни само факти и в съответствие с тях сме длъжни да вървим напред.

А фактите са такива, че искаме го или не, ние ставаме глобално, интегрално общество, което вътрешно е споено със взаимозависимост и взаимно поръчителство. В това, по същество, се състои тенденцията на цялата Природа, и от ден на ден виждаме как тя се проявява все по-ясно.

И тогава възниква въпросът: каква е ролята ни в този процес? Можем ли да си изобретяваме нещо изкуствено, да ставаме последователи на това, което е дошло наум на някой политик, социолог, политолог и т.н? Светът вече е бил посещаван от всевъзможни идеи и човечеството много си е патило от тях.

Или все пак ние трябва само да изследваме Природа и да се ръководим от резултатите на своите изследвания? Не повече от това.

Ако вървим напред, основавайки се на своите изследвания, водещи към Природата, то без всякакви съмнения от всичките възможности, които имат малките хорица на малкото Земно кълбенце, губещо се някъде по краищата на галактиката, която също е загубена в периферията на Вселената, – поне ще имаме този реален шанс.

Така че да не изпадаме във философстване и да не демонстрираме непримиримост. От опит вече знаем, че когато отстояваш своето, а аз – моето, това само ни довежда до войни и взаимно унищожаване.

Днес отчаяно се нуждаем от общ знаменател и единствено нерушимите закони на природа могат да го предоставят, на основата на които, ще изграждаме интегралното общество, обърнато не към разрушаване, а към съзидаване.

От беседа за новата книга, 11.07.2011

[51150]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: