Трябва да се прегледат наново основите на световната финансова система

каббалист Михаэль ЛайтманМнение: Светът навлезе в стадии на финансова турбулентност, за изхода от който се изисква преглед на световната финансова система. Докато това не е направено, финансовите пазари ги очаква повишена неопределеност, а световната икономика е заплашена от системен икономически спад.

Кризата на държавните дългове порази водещите световната икономика от двете страни на Атлантика. По такъв начин, под удара се озоваха едновременно две водещи световни резервни валути – долара и еврото. Тази ситуация показва дълбоката системна криза.

По мнението на икономистите, кризата е суверена задълженост – това е ”последния звънец”, сигнализиращ, че традиционния западен икономически модел, изразена във формулата ”икономически ръст, заплатен с кредити”, е загубила своята работоспособност. Животът опиращ се на кредита се е изчерпил, и е дошло времето да се плаща по сметка.

Универсален метод за борба с кризата стана схемата за спасяването на банките, чрез предоставените им държавни гаранции или тяхната частична национализация. В резултат, светът беше спасен от сътресенията на масовите банкрути и краха на финансовите системи.

Но доколкото всъщност целият обем ”на лошите кредити”  не беше ликвидиран, а само пренесен на плещите на държавния бюджет, ситуацията се усложни от неготовността на правителствата да преминат към непопулярни мерки за оздравяване на бюджетите – съкращаване на държавните разходи и повишаване на данъците. Вместо това правителствата се опитаха да се справят с проблема от недостиг на пари с привличането на нови кредити, които се оказаха неспособни да изплатят (Гърция, Ирландия, Португалия, Италия Испания).

Още от самото начало на кризата от 2008 година водещите световни икономисти заговориха за необходимостта да се преразгледа финансовата икономическа система. На тази тема през 2008- 2009 година се състояха серия от семинари на голямата 20 –ска, на които принципни решения не бяха изработени, а след това се  създаде илюзията, че кризата е преодоляна, и към края на 2009 година всичко потъна в сянка. Сега тази тема отново е на дневен ред.

Сега без всякакви съмнения, финансовият свят навлиза в нова фаза на нестабилност и на непредсказуемост. Колко остри ще бъдат икономическите разтърсвания и доколко срочно трябва да стане вземането и приемането на решение за реформирането на финансовата система, ще покажат близките дни и часове.

В отминалата криза правителствата спасиха банките, поемайки техните дългове. Обаче сега правителствата ще се сблъскат с последствията на тези стъпки, защото се оказаха самите те в огромни дългове.

ББС: ”Светът се сблъска със ситуацията, когато лидерите на водещите държави се озоваха неподготвени да отговорят на зова на новата Епоха на глобализация. Проявява се неспособността на държавите бързо да реагират на променящата се ситуация, и да приема сложни но необходими крачки. В новата фаза на кризата, когато тя се генерира от дефицита на държавните бюджети и от големите държавни дългове, се изисква голяма политическа воля. А такава видимо няма.

Реплика: Тази криза е вече на 10 години (вижте в архива на нашата организация лекцията в Арос, видео–беседите с икономистите), тя ще продължи във всички области на човешката дейност. Защото тази криза е обща, криза на нашия егоизъм, а икономиката е нейния език, описание на нашите егоистически общувания. Ето какво се оказа в криза! Затова решаването на кризата е в промяна на нашите взаимоотношения. Трябва да осъзнаем тази промяна, като жизнено насъщна необходимост. По нататък – чети какво ни съветва кабалата.

[52755]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: