Тайната на успеха зад “кръглата маса”

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Предлагате да се вземат решения за подялбата на „Държавния пай“ на открита „кръгла маса“. Но сега всички мислят за собствените си проблеми. Какво ще накара хората да променят мисленето си?

Отговор: Желанието да се постигне успех. Защото той не може да бъде постигнат по друг начин. Хората изискват преди всичко усещане за справедливост, усещане за единство, връзки, когато  имам не по-малко от другите, когато постигаме общо решение.

Защо в днешния свят никой не достига успех? Тъй като не владеят тази методика. При днешната егоистична ”връзка“ между нас нито едно решение няма да се задържи. А народът по целия свят днес излиза на улицата. Такъв е подходът им, те чувстват, че по този начин стават управници.

По целия свят правителствата са се отдалечили от народа и обсъждат нещо помежду си, все едно той съществуват отделно от тях. Но днес ситуацията се променя и хората започват да се чувстват не по-долу, а по-горе от правителствата, защото светът става „кръгъл“- интегрален.

Тази интегралност се усеща от народа ясно. В правителствата заседават индивидуалисти, всеки от които действа по своему. Това не е в съответствие с природата и следователно не е успешно. А хората чувстват, че сега имат повече сила, защото инстинктивно се съюзяват в „кръгове“, а природата също е „кръгла“,  взаимосвързана. Народът имат вътрешна подкрепа и увереност, затова във всички страни те излизат на улиците и това е само началото.

Въпрос: Смятате ли, че силата на желанието да се постигне успех ще надделее над всички останали разчети на „кръглата маса“?

Отговор: Няма друг изход. Дори по чисто егоистичен начин, всички трябва да разберат, че успехът зависи от това дали решенията ще създадат у хората усещане за справедливост. Справедливият съд е като семейството. Такова усещане създават тези, които организират дискусии на живо в ефир: как да поделим това, с което разполагаме, между всички нуждаещи се. Събираш всички проблеми – самотни майки, пенсионери, студенти, лекари – и  организираш обществен дебат.

Но тази дискусия трябва да покаже, че проблемите са решени справедливо. По този начин хората се приближават до единството. Тук присъстват всички групировки, всички мнения, както е и в семейството. И в тази дискусия се включва целият народ.

На първо място, хората трябва да са сигурни, че дискусията е конструктивна. Засега всички говорят, че различните хора се нуждаят от различни неща. Но постепенно се изгражда поредност на предпочитанията, скала на ценностите.

Въпрос: Решението за реда на предпочитанията трябва да се предлага от специалисти или от самите хора?

Отговор: От хората. Трябва да има общ консенсус, буквално както на референдум, чиито резултати се демонстрират по телевизията в прогресивен ред. Шоуто е в реално време. Ако това не бъде направено, никой няма да вярва в почтеността на резултатите. А откритата дискусия обезоръжава всички врагове, възпитава и обединява хората.

Тоест, подходът към всички дейности в икономиката и разпределението на бюджета трябва да бъде като в семейството. Държавата не е ли едно семейство? Това се нарича социална справедливост. Но социалната справедливост означава, че живеем в едно семейство с взаимно поръчителство.

[52016]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: