Силата, родена от противоположностите

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Как да се настройваме вътрешно, преди да тръгнем да разпространяваме навън?

Отговор: Ние сме длъжни да се стремим към единството, извисявайки се над всякакви различия и пропасти помежду ни. Някои хора ми се струват абсолютно антагонистични, другите ме ненавиждат, трети са прекалено различни от мен по своите виждания, вярвания, усещания…

Обаче на всичко това аз правя съкращение, т.е. не използвам всичките си отрицателни реакции, а искам над тях да изградя чувство на единство и сплотяване.

Казано е: „Всичките престъпления ще покрие любовта“. Това означава, че отдолу се намира целият ми негатив (–), целият егоизъм, всичките престъпления – а отгоре, всичко това покрива позитивът (+), любовта.

Разликата, спадът между тях създава силата на съпротивление и преодоляване, или според кабалистическата терминология – екрана, отразената светлина. Тя възниква от противоположността на двата полюса в мен.

И затова ние не отстраняваме егоизма си поради непотребност, а буквално го покриваме с любовта. Престъплението си остава – необходимо е само да се възползваме от методиката за поправянето и да му прибавим покритие.

От урока по книгата „Зоар“, 12.08.2011

[51066]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: