Протестът няма да затихне от само себе си

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Може ли социалната справедливост да бъде обяснена като усещане на човек, който получава от обществото всичко необходимо, но и сам внася своя принос в него?

Отговор: Всички смятат, че дават своя принос. Всички помагат, жертват се, плащат данъци… Поговори с последния крадец – и ще разбереш как се грижи той за другите. Няма за какво да спорим тук, това зависи от дългогодишното възпитание на целия народ.

Става дума за усещането като такова: от най-великия праведник до най-великия грешник – всички трябва да изведат от социалната справедливост по-добро усещане.

И ето тук, в Израел възниква проблем: ще разбере ли назначената от правителството Комисия, че на страната е необходим възпитателен процес, който да се води с помощта на средствата за масова информация и други спомагателни фактори?

Ако няма такова разбиране в правителството, работата ще завърши с това, че народът ще го възненавиди. Сега всичко зависи от отношението към народа, което ще продемонстрира властта. И народът няма да забрави това – към същото нещо са обърнати и общо-световните тенденции.

Каквото става днес в Израел, това става по целия свят. Тук ние даваме пример на всички. Ако той се окаже лош, огънят може да се разгори навсякъде. Но може да се даде и добър пример за вярно решение на ситуацията.

Движението „Взаимно поръчителство”, от своя страна, е готово да помага с всички сили като любяща майка, за да донесе плодове общото обсъждане на проблема на „кръглата маса”. А по-нататък сме готови да направим такава услуга на целия свят.

Ако правителството се надява, че с времето, докато действа Комисията, протестът ще затихне от само себе си, то това няма да се случи. При всичко останало, в него участват външни провокатори – и това ще послужи на делото: те няма да позволят на страстите да утихнат. Така че правителството трябва да даде честен отговор на исканията.

От беседа за поръчителството и социалната справедливост, 24.08.2011

[52450]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: