Някой управлява ли световната икономика?

каббалист Михаэль ЛайтманМнение (Д. Дапице, проф. икономика, Харвард): Когато европейските лидери се върнат в офисите си от лятна отпуска, ще осъзнаят че просто нямат идеи за преодоляване на икономическата криза. Във Вашингтон, Брюксел и Токио лидерите вяло се препират един с друг и като че ли не забелязват глобалната опасност.

Фарсът на Капитолийския хълм, опитващ се да съкрати дълга на САЩ, безпомощният отговор на Европейския съюз на обострящата се криза, дълговете, търговският баланс и принудената девалвация на японската йена – всичко това са признаци на опасната криза в глобалното ръководство. В САЩ ругаещите се политици доведоха страната до границата на дефолта и чак в последния момент тръгнаха на компромис.

Неохотната реакция на европейските лидери на кризата няма да възстанови доверието към пазара, еврото е на границата на срива, в Япония отношението на дълга към ВВП е 200%, на Китай му се отдаде да увеличи кредитирането чрез съмнителни вложения, Индонезия, Русия и Бразилия се опират на експорт на суровини, но цената на нефта вече падна с 15%.

Лидерите и елита в бизнеса не предлагат ясни решения на проблема. Независимо от частните разговори за взаимосвързаността на света, късогледато ръководство на водещите страни в света, като че ли не забелязват, че всички се намираме в една лодка.

Реплика: На лидерите им остава само да дават вид, че те управляват, защото чрез старите методи не може повече да се управлява. И това става все по-очевидно за всички. Причината е в това, че към нас приближава висшия свят, той сякаш се снижава към нас, то той е противоположен на нашия свят по свойствата „пълна взаимовръзка, отдаване и любов“ – затова усещаме кризата, усещаме собствената си противоположност по отношение на него.

Няма да стане по-добре, докато не осъзнаем, че самите ние трябва да се изменим – по подобие на висшия свят, на неговото управление, да станем като него – в пълна взаимна зависимост, отдаване и любов. Ще кажете – това е невъзможно?! – Природата, предизвикваща в нас страдания, ще ни принуди към това. Или сами ще пожелаем да се изменим и тогава ще ви потрябва кабала. Някъде в бъдещето ще се срещнем…

[52053]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: