Новата вълна на кризата

каббалист Михаэль ЛайтманМнение (М. Блант, икономически наблюдател на NEWSru.com): Надеждата да се ”закърпи” кризата и да се продължи работата на досегашната система, не донесоха желаните резултати.

Поредният икономически спад в САЩ ще удари целия свят, защото американците остават все още най-големите потребители и понижаването на търсенето от тяхна страна ще доведе до застой в световната икономика.

Не е изключен пуска на печатната машина, за пореден път да залее разгарящата се парична криза. Но за световната икономика най-вероятно се очертава дълъг период на стагнация, с която правителствата ще се борят с помощта на все нови и нови финансови инжекции, което в крайна сметка ще доведе до обезценяване на парите.

Реплика: Нашето егоистическо противопоставяне с глобално взаимосвързаната природа не може да продължава безкрайно, защото човешкото развитие продължава – т.е. с всеки изминат ден ние ставаме все по противоположни на нея, а следователно  с това темпо ще откриваме и все по задълбочаващата се криза.

Накрая това ще прелее в народни вълнения, революции, световна война – човечеството ще търси обичайните егоистически методи ”за въвеждането на справедлив ред”. Но природата ще ни победи със страдания, ще ни принуди да се замислим за причините и целите.

Основната причина е нашето несъответствие с нея: ние – сме отделни егоисти, а тя е взаимосвързано цяло. Целта е да станем подобни на нея, нашето пълно обединение, постигане на ”възлюби другия, като себе си”. Тоест пред нас е: или осъзнаване на целта и нейното постигане по наше желание или ”с тоягата към щастието” камшик или сладост – избирайте, господа!

[51725]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: