На прага на класическата кабала

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Какво е ”практическа кабала”?

Отговор: „Практическа кабала“ е когато действаш на практика, а не само вътре в себе си. Макар, че вътрешната работа също се нарича практическа кабала – създаване на намерение, сливане (зивуг) и получаване на светлина поради отдаване. Тоест не просто четеш за това в книгите, а си постигнал инструмента отдаване, който се нарича екран, и можеш с негова помощ да извършваш практически действия.

Ти имаш материал, над които трябва да извършиш определената работа. А тя е възможна само за сметка на екрана. Екран получаваш благодарение на светлината, възвръщаща към източника. Всичко това се нарича практическа кабала – няма други практически действия, освен предаване на материала формата на отдаването. Желанието да се насладиш трябва да придобие намерение за отдаване – това е единственото действие, съществуващо в света.

А освен науката кабала, нищо не може да ни помогне, защото тази науката ни казва, как действа общата система и как трябва ние да действаме в нея. И ако съм възприел цялата тази наука и започна да я реализирам, то това се нарича ”практическа кабала”.

Подобно на това, както има теоретическа и приложна, практическа физика. В теорията може да се обмисля, да разбираме или не, но след това идваме до практическата реализация, когато правя различни опити, изучавам и измервам, проверявам така или иначе.

Подобно на децата, които за сега играят, за да пораснат и да станат възрастни, и ставайки възрастни, правилно да извършват тези действия вече в реалния живот. Това е предназначението на експеримента в науката.

А самата практика е реакция на достиженията в науката и в живота. Същото се отнася и до науката кабала. Но ако се учиш, за да я реализираш на дело, значи си вече на прага на практическата кабала – макар, че може би ще ти потрябва още много време, за да придобиеш екран  и започнеш да изпълняваш тези действия. Но съгласно своето направление, своята цел, ти вече се смяташ занимаващ се с практическа кабала.

Единственото практическо действие съществуващо в реалността –е сливането със светлината (зивуг де–акаа), мярката за подобие по свойства, която достигаме.

От урока по вестник „Народ”, 16.08.2011

[51493]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: