На новия свят му трябва нов човек

каббалист Михаэль ЛайтманЗасега хората все още вярват, че ще им се отдаде да въведат ред в обществото, в света с помощта на старите средства. На тях им се струва, че притежаваме необходимите знания, сила, програмата за устройството на света. Някои от наивност не разбират какво става със света.

Учените, икономистите се събират, надявайки се да намерят някакво частно решение. Те обсъждат, а през това време кризата все расте. И когато тя се материализира още повече, на тях ще им стане по-ясно накъде са ги завлекли с тези преговори, за какви цели и за собственото им безсилие. Лесно е да искаш – проблемът е да реализираш исканото. И това може силно да обърка хората.

Всъщност, всичко зависи от нашата работа – от намеренията и желанията ни, доколко ще можем да обясним на хората принципа на взаимното поръчителство.

Но проблемът е, че светът още не разбира какво се случва. Независимо, че много от големите хора вече говорят за това, че няма решение и методите, които се каним да приложим към света и неговото днешно реално състояние – са неща, много далече едно от друго. Сякаш се опитваш с огромен гаечен ключ да настроиш супер модерен електронен прибор. Те не си подхождат ни най-малко!

За това вече пишат много икономисти, социолози, политици – те по-добре усещат ситуациите в човешкото общество. Обаче академическата наука закъснява. Тези, които работят непосредствено в центъра на събитието: на борсата, в бизнеса, в банките са по-чувствителни, усещат тънката динамика на събитията и измененията в света.

За нас е важно да помогнем на света да разкрие колкото се може по-бързо, че нямаме никакви средства, с които да променим каквото и да е. Всяка промяна е възможна само ако е за сметка на промените в обкръжението, т.е. обществото, СМИ, човека.

А не за сметка на промените в съществуващата система, които са остарели и не могат да бъдат поправени с помощта на старите методи. Трябва, преди всичко, да променим себе си и чак тогава да променим системата, съответно на своите промени.

Когато самите ние станем глобални и интегрални, ще можем да почувстваме какво означава взаимно поръчителство, т.е. ще се приближим до онази форма, в която трябва да съществува обществото – само тогава ще можем да построим такова общество.

От урока по вестникa ”Народ”, 16.08.2011

[51583]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: