Как да се достигне социална справедливост

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Как може да се свърже подходът за вземане на решения около „кръглата маса“ като в едно семейство и  основните нужди на човека?

Отговор: Всъщност, макар някои от протестиращите да искат памперси, други – евтино сирене, а трети – евтини апартаменти и т.н., целият народ е обединен от желанието за социална справедливост. Всеки чувства, че я няма, че го лъжат, че не получава каквото му се полага за разлика от другите.

Необходимо е да се постигне социална справедливост при подялбата на „питката“. Но какво точно е социална справедливост? Справедливост е, когато всички са съгласни, че при дадени обстоятелства, това е оптималното решение.

Винаги всичко се решава на „кръглата“ маса. Ти не може да решиш нито един проблем отделно от другите, защото става дума за „общия джоб.“

А ако всеки вижда само своите собствени нужди, няма да стигнем до правилното решение  и утре ще започнат нови протести. Всеки трябва да разбере, че не може да се справим по друг начин с проблема. Справедливостта може да бъде постигната само по взаимно съгласие и с взаимно поръчителство.

Невъзможно е от веднъж да видим и чуем, доколко е дълбок този принцип, но той променя цялостния подход. И именно той трябва да се изпълнява от народа. Защото не е толкова важно колко пари взимаш оттук и оттам, а е важно усещането, че действително се намираш с всички останали.

Хората и сега живеят, просто живеят в потиснато състояние. И колкото и да имат нужда от пари, в не по-малка степен се нуждаят да усетят, че към тях не се отнасят пренебрежително, че не са “притиснати в ъгъла“.

При този подход, се променят и практическите решения за цялото общество и хората започват да мислят по различен начин, да се отнасят към ситуацията на друго ниво, да разбират, че само с решенията, взети на „кръглата маса“, можем да достигнем успех.

Защото социална справедливост не се измерва с количеството на получените пари. Тя се измерва с убеждението, че ние сме едно семейство, но заради безизходицата на дадения момент, сме разделени.

За всички трябва да мислим горе-долу по еднакъв начин: като за членове на нашето семейство, в което има стари и малки, болни и здрави. По този начин трябва да обсъждаме как да подкрепяме всеки член от семейството във всеки един момент. В това се състои истинската справедливост.

Има организации, които по поръчка се занимават с потикване към безредици и революции в различни страни, а ние сме готови да се заемем с това да потикнем обществата към взаимно съгласие!

[51823]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: