Защо Вие сте прав, г-н Лайтман?

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: На скоро бях изненадан да открия, че Вие се оказвате прав! Как можете да обясните своето отклонение?

Отговор: Аз не се отклонявам от нищо или никого. Имам своя собствена линия и тя няма нищо общо с традиционните политически линии. Аз измервам всичко само по ефективността на едно или друго действие по отношение на поправянето на света.

За да поправим света, ни е нужен силен Израел и по тази причина аз съм за това (виж статията „Предисловие към книгата „Зоар”, п. 60 и до края на статията). Нито аз, нито нашата организация няма никаква връзка с някоя партия или политическо движение. Ние не желаем да се ограничаваме.

Имаме само едно задължение: да дадем на света метода за поправяне и да покажем пример за неговото реализиране. Както пишат всички кабалисти, това е възможно само от Израел навън. Затова ние толкова очевидно сме против всички сили, които заплашват самото съществуване на Израел като център и източник на поправянето. Както пише Баал а-Сулам, светлината на поправяне ще потече към народите само през Израел, който поправя себе си.

Затова, ние, кабалистите, сме за неговото съществуване. Още повече, противниците на това унищожават себе си и техният упадък е предопределен, поради отношението им към Израел.

Тъй като поправянето на света зависи от реализирането на връзката между хората, които водят света към едно глобално и интегрално цяло (както е било преди разбиването на душата на отделни души), тогава всичко, което е против интеграция, всичко, което ни отделя, е против тенденцията на природата, против нейния план да доведе целия свят до баланс с нея. Ето защо кабала е само за обединение над всички разлики.

[50572]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: