Експериментите на обществената психология

каббалист Михаэль ЛайтманЕкспериментът на съответствието (подчинението на групата Соломон Еш): На доброволеца му съобщават, че той ще премине тест за визуално възприемане. Той не знае, че останалите участници са актьори, а той е единственият, който наистина участва в теста. Тестът e за съответствие с групата.

На участниците показват картинка с 4 линии. 2 от линиите са очевидно еднакви. Молят участниците да назоват само еднаквите линии. Всички актьори дават неправилен отговор.  Доброволецът е смутен, но дава правилен отговор, макар и не съответстващ на останалите.

Показва им се следващата картинка. Всички актьори пак дават еднакъв неправилен отговор. Но доброволецът следва тях и дава същия неправилен отговор. Резултатите от експеримента винаги са еднакви.

Експериментът на Еш

Извод: Винаги стигаме до съответствието с групата. Ние сме много обществени същества. Много чувствителни сме към това, какво хората около нас мислят. Искаме да им се харесваме. Не искаме да изглеждаме „други“, следваме групата дори и да не вярваме в това, което те казват. Груповата динамика – това е една от най-мощните сили в човешката психология.

Еш обяснява подчинението на групата от изкривяване, което се случва в доброволеца на 3 нива: възприятие, мисъл и действие. На ниво действие доброволецът мисли, че останалите грешат, но все пак се включва в групата. На ниво мисъл доброволецът чувства, че има конфликт, но отхвърля собствените си мисли, като смята, че мнозинството има право. На ниво възприятие, възприятието на доброволеца наистина бива изкривено от отговорите на мнозинството.

Във всеки  случай, това потвърждава указанието на кабала –  да създаваме около себе си или да се включим в такова общество, което да те изгради такъв, какъвто сега решаваш да бъдеш за в бъдеще. Обкръжението днес – това си ти утре.

[51273]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed