Взаимно поръчителство – за целия свят

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Гледам отговорите на статиите, които излагат движението ”Поръчителство”, за което много от читателите казват, че вие просто искате да разширите своя кръг от адепти, сиреч, че на ”кабала вече не кълват, и затова Лайтман е разкрил ново движение”.

Отговор: Обичам такива остри въпроси и упреци, защото се стремят да разберат моето мнение. Кабала е методика за поправяне на света, която се вписва на всяко стъпало на човешкото общество:

– има хора, които се интересуват от духовното движение напред.

– има хора, които се интересуват от движението напред, защото за тях е важно безопасното и спокойно съществуване – на тях и техните деца.

– Има хора, които малко се интересуват от това. Те се интересуват от нормално добро съществуване: сега се чувствам комфортно и това е задачата ми – да съхраня този комфорт или по възможност да го увелича.

Има хора, които се занимават само с личното, със себе си, а има и такива, които се занимават с общественото. Има хора, които ги влече властта, славата, знанието богатството, т.е. афинитет към по-привлекателното в сравнение с обикновения човек.

И във всеки от тях тези свойства и желания са заложени от тяхната същност, такива са се родили. И затова аз, като изучаващ природата на човека и обществото, не предявявам никакви претенции към никого и разбирам прекрасно, че хората, занимаващи се с кабала или които се интересуват от кабала – те и ще дойдат в кабала.

А в хората, в които няма такъв стремеж, колкото и да им разказвам за кабала, няма да я потърсят. Но те ще видят, че взаимното поръчителство е онзи инструмент, с помощта на който днес можем да поправим кризата: и вътре в човека, и в неговото семейство, и в държавата, и в света.

Ето това искам, те да разберат. И всеки в съответствие със своите вътрешни въпроси, с потребностите си ще заеме място в тази йерархия за поправяне на себе си и на човечеството.

Затова тук няма никакви опити за въвличане на хората, в нещо, на което те не реагират. Такова нещо не е възможно да се направи. Това не е случайно политическо движение, където можеш да привлечеш човека с някакви си цели: ”да отидем да завоюваме, да грабнем нещо от другите и да си го поделим и т.н.“.

Напротив това е обединение, което е изградено на взаимното съгласие на всичките членове на обществото. И затова всеки взема участие в него. Тоест на практика, към взаимно поръчителство трябва да премине всеки човек в света, само ако  изначално той има заложени такива свойства, данни, дадености.

[51387]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: