Трансформация на обичайния свят

каббалист Михаэль ЛайтманСветът на егоистите е място за борба за облика на бъдещето устройство на света. На мястото на правителствата идват над-правителствени организации и компании. В правителствата не остава власт над СМИ (интернет), над науката, икономиката (те стават глобални) и държавата е принудена да се деформира в ново пластично тяло, доколкото и остават пространство за нови самостоятелни обучения, отнемащи функцията на правителството.

Но дори и с тези функции, които и остават, ние виждаме как правителството не е в състояние да се справи. Практически цялата работа на властта, все повече свеждаща се до обслужване на населението, предизвиква недоволство. Несъмнено е, че частните учреждения биха се справили с подобни функции много по-ефективно.

Правителството, в своя исторически вид отмира. Паралелно на правителството, възниква нов вид власт и ново общество, неподвластно на държавата – власт и общество извън правителството. Всичко това се отнася все още до държавата, до нейното управление и трансформирането и в единно световно правителство.

Освен това, хората престават да усещат себе си народ и общество, а повече като индивиди, готови да живеят където и да е и в която и да е страна, и те не са склонни да преживяват за определена общност, или за даден народ. Ние виждаме, че изчезва „народ“ и се появява „личност“. Егоизмът ни разделя на всички нива на общуване.

Но именно в такова взаимно отделяне, вътрешно, психологически, културно и външно, народно, правителствено – ще се разкрие необходимостта от единение на всички заради оцеляването на всички. Възниква нова потребност от нови средства за обединение, но няма да се намерят такива сили и идеи в нашия свят, освен предлаганата от Кабала сила на поръчителство. Възниква необходимост от създаване на единно световно съобщество. Само в такъв вид ще премахнем страданията, възникващи поради нашето несъответствие с единната природа.

[48960]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed