Свръх сложната система – иска решение

каббалист Михаэль ЛайтманМнение (П. Циганков, PhD, проф. МГУ): Раскритите от нас закони на международната система не притежават такава степен на строгост, която би позволила да правим на тяхна основа безгрешна прогноза.

Сложните системи живеят своя живот и дори контролът над отделните и части не дава контрол над система като цяло. Всяко действие, предприето в рамките на такава система има непредсказуеми последствия, които не само че не могат да бъдат предсказани, но са и сложни за проследяване.

Ако вземат под внимание различните възгледи на седем милиарда човека, населяващи планетата, 200 правителства, които ги управляват, безчислените органи на самоуправление, хиляди неправителствени организации, религизоните течения, етическите общности, световната икономика, разширяващите се телекомуникационни системи, нарастването на обема на информацията – то става очевидно, че сферата на международните отношения е най-сложната система, зад пределите на естествената природа.

Реплика: Ние достигаме до извода, че само пълното взаимодействие, подобно на единен организъм, може да създаде ново възпитание, възпитание на интегралния човек. Да се създаде от всеки от нас частица от единен организъм. При това всеки се превръща не в робот, а точно обратното, започва да усеща целият единен организъм като свой и чрез това разкрива за себе си цялата вечна и съвършена природа.

[47138]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed