Плодът узря

каббалист Михаэль ЛайтманЗа какво ни е науката кабала? Каква е необходимостта от нея?

Ние възприемаме света чрез петте сетивни органа. Ние виждаме “картинката” на този свят, живеем и се подсигуряваме в него.Развиваме науките, за да го познаем, притежаваме достатъчно разум и чувства, за да изучим света и да се приспособим към него в радост и мъка.

Тогава защо ни е притрябвала науката кабала, дори и да не е фантазия и лъжа? За да знаем колко ангели има на небесата ли? Висшата сила, висшите светове… А защо по-добре не отидеш да се прегледаш?

Ние не разбираме защо ни трябва. Даже тези хора, които признават, че кабалата говори за духовния свят, и те не изпитват нужда от нея.

Някои се страхуват от нея, някои таят отвращение, антипатия. Препятствия има достатъчо. При това никой не ги създава преднамерено, просто така сме устроени, такава е нашата природа. Ние сами издигаме прегради на пътя: пренебрегваме, не искаме, отхвърляме. Понеже сме водени от егоистични желания, далечни и противоположни на духовния свят.

И затова науката кабала ни се представя като нещо нереално. Стигайки до нея, сами не разбираме как се е случило и какво ни удържа тук. Често я захвърляме и се връщаме към обикновения живот, където държим в ръцете си пари, власт, а не – “мъгла”.

Постигайки духовния свят, кабалистите са разбирали колко важен и велик е. Защото е разкривал на човека истинския живот, а не тленното съществувание на животинско ниво. Ние действаме на стъпалото на животинската природа и зависим от тялото: аз съм жив, докато и то е живо, и умирам заедно с него. Моето “Аз” се намира  в него. От друга страна, кабалистите усвояват стъпалото на човека, този, който е подобен на висшата сила, който пребивава в постижение, в усещане и във власт наравно с Висшата сила или в определена степен в подобие с нея.

В този смисъл науката кабала е голяма придобивка, която ни дава вечно битие вместо нашия настоящ жалък и кратък живот. Но няма на кого да разкажеш за това. И затова тя е била скрита дълго време, до момента, докато вместо пренебрежение, страх и неприязън, човечеството е започнало да усеща необходимост от нея. Така се е случило и с нас: ние не сме и мислили, не сме и предполагали, но изведнъж сме почувствали нужда от това. Оказало се е, че без нея животът ни е  низък, животински и пуст. Не ни достига напълване.

Всъщност на кабалистите им е било все едно какво говорят за науката кабала и как се отнасят към нея. Светът винаги е бил объркан що се отнася до нея с най-различни небивалици. Кабалистите са знаели за това и не са обръщали внимание. Основното е било да опазят човека от неузрелия плод. А неузрелият плод е не толкова самата наука кабала, колкото желанието на човека. Самият той представлява неузрелия плод, все още не може да “смели” своето его и да го превърне в нещо добро, за да му бъде от полза.

Неузрелият, още неспособният да се поправи егоизъм, сблъсквайки се с науката кабала, я прекроява в мистично учение, във философия, в религия, в ню-эйдж и т.н. Както пише Баал а-Сулам, разкриването на Книгата Зоар от вдовицата на равин Моше де-Лиона е довело до големи щети, до всевъзможни препятствия и проблеми. Защото хората са тръгнали към духовното по грешен път, подчинявайки се на своя егоизъм, а не на желанието да се поправят.

И така, днес сме престъпили в нова епоха. Кабалистите го констатират и ние сами виждаме това по нашия свят. Той сам съзнава, че вече се намира в опорочено състояние. Всеобщата криза обхваща глобалното село, в което всички сме взаимосвързани с егоистични връзки. Ние забелязваме, че нашата егоистична мрежа е станала глобална, ние сме неразривно и неправилно свързани един с друг. Същевременно не можем да излезем от тази ситуация и нямаме варианти за спасение от клещите на егоизма, които ни притискат все по-силно.

В тези условия се разкрива необходимостта от науката кабала, която единствена предлага реално решение на проблема.

От урока по статията “Науката кабала и нейната същност”, 22.07.2011

[48943]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed