Палатки по улиците

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: През последните няколко дни младите двойки в Израел започнаха протест срещу кризата с жилищата. Те започнаха да „изграждат” градове от палатки на обществени места, за да протестират срещу неимоверното увеличаване на цените на жилищата. Това ще доведе ли до поправяне?

Отговор: Това е добро нещо. Обаче какво може нашето правителство да направи за тях? Ние му приписваме големи възможности, мислейки си: „Те ще решат нещо днес и ще го изпълнят утре”. Но това не е така. Правителството не знаеше ли за тези проблеми? Не искаха ли току що министрите да се съберат на конференция и да вземат решение, така че утре да започнат да се строят нови, евтини жилища?

Това не може да се случи, защото ние си имаме работа с голям комплекс от взаимосвързани обществени проблеми и това е само едни от тях. Ние не можем да поправим нито един от тях, освен ако не поправим връзката между хората в страната. Никой няма да може да помогне: нито премиерът или правителството, нито парламентаристите, нито пък хората, които седят в палатки на градските улици.

Хубаво е, че те стоят там и е добре, че премиерът е загрижен. Добре е, че той се страхува и че те изискват от него. Може би това най-после ще ги накара да достигнат до правилното заключение: че поправянето няма да дойде от премиера. И дори парите няма да решат нищо. Тук е скрит по-голям проблем. Дори и да имаше достатъчно пари в страната, властите нямаше да могат да вземат някакво полезно решение.

Трябва да разберем, че в нашето време няма никакви отделни, проблемни ситуации. Сега, когато природата ни е затворила в интегрална мрежа, всичко зависи само от връзката между хората. Няма нито един обществен проблем, даже най-малкият, който да може да бъде решен без обществена взаимовръзка, без съединение сред народа и в света. Без да се обърнете към това средство, вие няма да можете да направите нищо.

Задачата може да изглежда второстепенна или чисто техническа – „Какво е толкова трудно в това всъщност? Просто дайте заповед, освободете малко земя за строителство и нека започнат да строят.” Но те не могат да направят това, защото те ще се изправят пред непреодолими вътрешни бариери. Това е същото като да изискваш чисто отдаване от човек, когато той просто не е способен на това. Той просто не може да го направи.

Така че знайте това: днес има само едно решение на всеки проблем: взаимно поръчителство. Ако няма взаимно поръчителство, то няма никакво решение. Точно това трябва да накараме хората да разберат. Можем да бъдем сигурни, че ще постигнем успех и ще преодолеем всички проблеми само чрез силата на взаимно поръчителство.

От урок по статията „Поръчителство”, 17.07.2011

[48377]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed