Отворете път за светлината

каббалист Михаэль ЛайтманКнигата „Зоар”. Главата „Трума”, п.585: „Онзи, който се прилепва към Малхут долу по отношение на буквите, тя издига нагоре, тъй като оттам, тя се изгражда за зивуга „паним бе-паним” със Зеир Анпин. … Тъй като тя – това е всичко, т.е. тя включва всички горе, долу и по средата.”

Оттук виждаме, че няма за какво друго да се безпокоим, освен за това, как можем да се включим в Малхут. Според степента, в която включваме в Малхут нашите желания, нейните части се съединяват помежду си и деветте първи сфирот започват да въздействат върху нея.

Малхут – това са точките на съединяване между душите в свързващата ги обща мрежа. Малхут е връзката между душите. Ако включим вътре в тази връзка нашите желания, получени един от друг, тогава те се съединяват помежду си в Малхут. И в зависимост от наличните в тях общи желания, в тях се проявяват свойствата на деветте първи сфирот или свойствата на Твореца, на З”А – и в тази връзка се разкрива светлината.

Затова, не е необходимо да се безпокоим за първите девет сфирот, за Зеир Анпин, за всички свойства на Твореца, а само за това, нашите желания да се съединят. Колкото повече човек обсъжда това, прониква се с него, мисли и слуша, толкова повече в него се образува новото желание към единство. Той разбира, че не само от гледна точка на духовното, но и в материален план, днес светът се нуждае от това съединяване и се приближава към него.

Именно това трябва да видим във всичко, което ни заобикаля – не ни достига само обединяването. То е единственото средство за поправяне на всички недостатъци.

От урока по  книгата „Зоар”, 14.07.2011

[48144]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed