Накъде върви човечеството?

Накъде върви човечеството?

Среща на ротарианците с Михаел Лайтман

Игор Либин

На 14 юни, в конферентната зала на отдел ”Кебур Палас” в Москва, се състоя съвместното заседание на московските Ротари клубове ”Москва -Покровка”, ”Росика”,”Москва”,”Москва Интернешънъл” и ”Москва Ренесанс”, посветено на цяла редица от важни въпроси за човечеството:”На къде върви човечеството?” и ”Колко дълго то ще съумее  да просъществува?” Срещата беше организирана от членовете на Ротари клубовете ”Москва Покровка”, ”Росика” и членовете на Международната Академия по Кабала.

Встреча ротарианцев с Михаэлем Лайтманом Дорога в Будущее от Ротари Михаэль Лайтман и Игорь Либин Неформальное общение после встречи продолжалось не меньше, чем сама встреча

Говорител  на заседанието беше един от най-интересните и ерудирани хора на съвремието, Михаел Лайтман (философия – PhD, биокибернетика – MSc) – световноизвестен учен в областта на класическата Кабала, доктор по философия, професор по онтология и теория на познанието, основател и ръководител на Международната академия по Кабала.

Михаел Лайтман е роден през 1946г. във Витебск. През 1971г. е завършил Северо-Западния политехнически институт, където изучавал медицинска и биологическа кибернетика. През 1978г. научните изследвания в областта на кибернетиката довели М. Лайтман до изучаване на древната наука кабала. И вече повече от 30 години той продължава веригата от предаване на кабалистичните знания на съвременното поколение.

Михаел Лайтман е автор на повече от 40 книги, в които той фактически е преразгледал традиционните възгледи за кабала, показвайки я като знание, необходимо за човечеството, а не мистично учение, което предизвиква открита неприязън към него, от страна на всякакви ортодоксални религии.

Както каза Михаел Лайтман в своето встъпление: ”Хората все повече осъзнават движението на цивилизацията към саморазрушение. Съвременната криза във всички области на човешката дейност не дава особени надежди за светло бъдеще без приемането на срочни мерки за възпитанието и образованието на народа.

Кабала казва, че това състояние на човечеството е изключително важно, защото от него се ражда новата цивилизация, която вече ще бъде  основана на съвършено друго мислене и възприемане на реалността. Но осъществяването му е възможно само чрез осъзнаване и приемане от болшинството жители на планетата”.

М. Лайтман разказа за своето лично усещане за световната криза: ”Сега световната криза се усеща явно и навсякъде, масите се намират в смут, даже в относително благополучни държави. 40% от безработицата е сред младежта. На площадите има демонстрации, седящи стачки и т.н.

Аз специално ходих по тези площади, разговарях с хората. Те не знаят какво да правят и устройват стачки пред правителствените сгради. Но правителствата също не знаят какво да правят. Всички са объркани и никой не е виновен, просто се оказваме пред сериозен повик на Природата.

В Испания се появих в популярен телевизионен канал в най-гледаното време (праймтайм). Вместо няколко минути, които ми бяха отделили в началото, интервюто продължи тринадесет минути. Представете си, тринадесет минути в сутрешните новини сред съобщения за най-важните събития. Моето предложение беше просто и се свеждаше практически до едно: ние трябва да поканим хората да се учат. Да им заплатим помощите за безработни и да ги обучаваме – да им обясняваме в какъв свят живеем, какво се намира пред нас и какъв повик ни изпраща Природата.

Това не е нечия приумица, не са интересите на някоя си партия или на някой си ръководител. Именно Природата е тази, която ни изпраща зов. Към какво? Към това, че трябва да се променим. Ние трябва да станем интегрални, глобални – съобразно с днешната криза. Цялата криза – това е усещането ни за несъответствие с обкръжаващата природа. И затова, ако се поправим по такъв начин, всичко ще се уравновеси и ще настане хармония. На това трябва да обучим хората”.

Час и половина среща минаха като миг. Не всички в залата бяха съгласни с говорителя, на много участници утвържденията на М. Лайтман им се сториха много общи. Но нямаше равнодушни. Много от въпросите (сред които беше въпросът за бъдещето на Губернатора на нашия Ротари дистрикт 2220 Александър Борисов) показаха същия колосален интерес, какъвто предизвика и лекцията на М. Лайтман, и самата среща.

Както каза в заключение от срещата г-н Лайтман, обръщайки се към ротарианците: ”ние с вас имаме общо дело – опитваме се да помогнем на обкръжаващото ни общество. Само че вие правите това в материалната сфера, а ние се опитваме да помогнем на хората в духовната”.

Изминалата вечер беше благотворителна – събраните дарения ще бъдат дарени за подпомагане на музикално надарените, в това число и за тези с ограничени възможности деца – стипендианти на Ротари клуба ”Москва- Покровка”. А за спомен от срещата на Михаил Лайтман беше подарена монография ”Път към бъдещето”, автори на която са ротарианци от Ротари клуба ”Москва Ренесанс” и на мексиканския Ротари клуб ”Уатулко” Игор Либин, Олга Сизова, Модесто Сеара Васкес и Хорхе Перес Пераса.

Книгата е за това, как ротарианците и творците на материалния свят виждат бъдещето. В името на бъдещето на човечеството е време да се обединят усилията, затова ротарианците, автори на книги, предложиха на Михаил Лайтман заедно да напишат и издадат второ издание на монографията. ”Път към бъдещето”, как я виждат всички заинтересовани и обезпокоени хора.

[46279]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed