За напред – упадък

Мнение: (М.Хазин, анализатор): Банкерите и финансистите се страхуват да загубят властта си над света. Ето защо те правят всичко възможно да спрат естественото развитие на събитията. Цялата финансова система на Европа е подложена на агресивна атака от спекуланти и международни рейтингови агенции.
Може да заподозрем конспирация, но участниците имат основателни причини: размерът на дълга е толкова голям, че не може да бъде върнат. Защото са го формирали с идеята да бъде рефинансиран, а не връщан.

Днес световната финансова система е изправена пред въпроса: какво да прави с дълговете?

Проблемът е, че съвременната система на вземане на решения не е в състояние да взема решения, насочени срещу големите корпорации: да окаже натиск върху държавата с цел да принуди правителството да приеме закон за увеличаване на данъците, намаляване на държавните разходи. Финансовите институции са в състояние да пазят  интересите си – Строс-Кан е един пример за това.

Банкерите и финансистите се страхуват да изгубят властта си над света и над политиците. И като се има предвид, че един ден ще трябва да отговарят за кризата, то ситуацията им става доста тревожна. На теория политиците би трябвало да са хората, които да повдигат въпроса за новите правила във финансовата система. Но те няма какво да кажат. А дупките в старата система стават все повече и повече.
Съдейки по всичко, тази ситуация ще продължи, докато развитието на кризата не ускори политическите процеси. Но тогава работата ще замирише на революция. А докато консервативността на политическата машина не позволи да се преустановят негативните процеси в икономиката, те само ще нарастват.

[48418]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed