Ако не получаваш отговор, значи молбата ти е неискрена

каббалист Михаэль ЛайтманНие трябва да достигнем разкриването на Твореца и за това ни е дадена методиката  на кабала: за да можем с всевъзможни действия, упражнения и работа, т. е. със собствени усилия да стигнем до това разкриване. Творецът ни се разкрива като свойството отдаване и любов, което се проявява в нас в рамките на желанието ни за наслаждение, явяващо се цялата ни същност.

И доколкото нашият егоистичен материал по своята същност е съвсем противоположен на Твореца, на отдавнето Му, тук е място да се прилагат усилия, за да пожелаем самите ние да получим противоположното ни свойство. И в духовното няма насилие! Докато ти  не поискаш в теб, в твоя материал, да се въплъти свойството отдаване, така че твоят материал да заработи като въплътеното в него свойство съгласно твърдението: “И тъмнината ще засияе като светлина” – дотогава това няма да се случи.

Така че ние трябва да развием в себе си истинското желание за отдаване. И ако го пренебрегваме, като изпускаме предоставящите ни се моменти и възможности, то тези състояния, в които е трябвало да разкрием потребността за отдаване, ще разкриват всъщност неговото отсъствие, но в обратна форма,  разкриваща се в нашия егоизъм.

И ако в сегашното си състояние не съм достигнал успех, не съм успял сам и със собствени усилия да се устремя към отдаване, т. е. не съм преминал от егоистичното си желание към необходимостта да постигна отдаване и да открия Твореца, това мое желание, което е трябвало да превърна в молба към Твореца, ми се разкрива като страдание. Защото  не съм осъзнал това желание правилно, не съм работил по него и със собствени усилия не съм го обърнал в молитва.

И това се случва с нас на всяка крачка.

Оказва се, че единствената ни работа е да заместим собствените си егоистични желания с желанието да отдаваме. Основното е да получим това желание, а всички останали поправяния ще дойдат отгоре.

И всеки път, когато това  желание се разкрива, трябва напълно да си го разясним – на всички четири стадия… А когато стигна до четвъртия със собствени усилия, то вече съм наясно с това желание, разбирам какво означава, какво искам от него и за сметка на какво мога да го реализирам. В него се свързвам с Твореца и Го моля Той да извърши тази работа върху моето желание.

Тоест когато стигна до четвъртия стадий на работата си над желанието, ставам способен да издигна от него “отразената светлина”, молбата (МА”Н) чак до Кетер. И ако успея да достигна такава молба, значи жанието ми е било правилно и изяснено.

А всички предишни обръщения са били фалшиви и лъжливи, защото в тях все още не са били разкрити в пълната си дълбочина необходимостта от отдаване и истинското желание за него. Все още не се е появила връзка с по-висшата сила, за да поискаме от нея само това – разкриването в мен на свойството отдаване. Защото именно то се нарича разкриване на Твореца от творението, а не различните фантазии, в които хората си представят Твореца като съществуваща някъде извън нас отделна сила.

От урока по статията „Шамати”, 26.07.2011

[49318]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed