Слепотата на егоизма

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Как се развиват събитията в света и какво изискват те от нас?

Отговор: В света се случват много събития. Част от хората вече разбират, че се приближаваме към криза, към катастрофа. При проведените беседи в Европа с онези, които разбират от икономика, почувствах смесица от тревога и страх. Компетентните хора не знаят какво ще става занапред, не си представят как ще излезем от така създалата се ситуация.

Те казват, че през последните две-три столетия човечеството се е оказало в капан. Преди 30 години Нобеловата награда е била връчена на най-добрите икономисти за изследване, което твърди, че потребителското общество може устойчиво да се развива до безкрайност. Човешкият егоизъм просто не е виждал, че все някога този пир ще свърши.

Дотук добре, но какво ще правим с природните ресурси? Ами с човешката природа? Ето до каква степен егото ни е заслепено от собствените „успехи”: ние не сме били готови да признаем очевидното.

Само преди няколко години в нашите беседи водещите икономисти отричаха всякаква възможност за криза. Такъв е човешкият егоизъм – така е устроен, че не ни позволява да видим това. На въдицата му се хващат дори блестящи специалисти, колкото и умни да са те. Причината се крие в природата на човека.

Днес много важни персони предпочитат просто да не се замислят за утрешния ден. Изход няма, нищо не може да се направи, да става каквото ще. Защото от една страна, имат в джобовете си милиарди, а от друга – милиарди няма какво да ядат.

В крайна сметка започва да се говори за световна война – за това, че трябва да бъде унищожено половината човечество. Те виждат „изхода” в това. Разсъждавайки логично, друго решение няма: енергийните ресурси се изтощават и икономиката не може да се задържи на ръба. Излиза, че разцвет е възможен само след масово унищожение.

Никой не действа целенасочено в тази посока, но поради безизходността на ситуацията, всичко отива натам. Втората световна война е следствие на процес, предизвикан от Великата депресия – ето и сега този сценарий може да се повтори.  Например, днес почти всички са убедени, че европейският пазар няма да просъществува дълго.

При тези обстоятелства, ние, от своя страна, трябва да се погрижим за това, името на Добрият и Творящият добро да бъде привнесено като усещане в човечеството, във всички хора, в общия съсъд, в единната обща душа, която е била създадена – за да го усетят в истинската му форма и колкото се може по-бързо.

От урока по писмо на Баал а-Сулам, 17.06.2011

[48303]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: