Ролята на мащаба

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Какво ще накара хората да пристъпят към изучаването на законите на интегралния свят?

Отговор: Тях трябва да ги придвижва обкръжението, чието въздействие ще бъде насочено именно в тази насока. Днес заради високите цени на сиренето или на жилището може да изкараш хората на площада. Когато протестът се усили, ще ти се появи възможност да им обясниш в какво се състои проблемът.

А иначе те нищо няма да постигнат.Защото за да бъдат изпълнени исканията им, трябва да бъде разтърсена цялата страна.  Да започнат строителство на евтини жилища хич не е лесно. За целта трябва да се преустроят цели системи, да се прекарват закони и да се преобърне всичко с главата надолу.

Сегашната ситуация противоречи на справедливостта, но да бъде поправена е много трудно. Понеже всеки човек е егоист, всеки дърпа в своята посока и в крайна сметка всичко ще остане както си е било. Нито едно правителство, нито един член на парламента не е заинтересуван от нищо, освен от собствената си кариера.

Затова да получи от тях нещо реално е невъзможно. Те само ще подхвърлят милостиня, чийто ефект ще бъде анулиран от другите фактории. Така става винаги, такъв е нашият свят. Всъщност хората във властта с нищо не са по-лоши от нас, обикновените граждани.

И затова задачата ни е да възпитаваме народа. Общите промени сред населението ще доведат до правилни промени на всички останали равнища.

И не трябва да мислим, че това ще заеме страшно много време. Ако процесът се развива в големи мащаби, той придобива съвсем друга мощност. Тук действа вече друг закон – законът на затворената система. И потребността тук е друга – необходимостта да живеем нормален живот. Но ето ти и беда: съвременното правителство е така устроено, че не се грижи за това.

От урока по статията „Мирът“, 28.07.2011

[49564]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация:

Следваща публикация: