Мъдрецът развива себе си като новородено

каббалист Михаэль ЛайтманАко човек не се стреми да напълни себе си егоистично, ако той не чака Светлината да дойде и да го напълни без никаква подготовка, а разбира, че Светлината – това е усещане вътре в желанието, то такъв човек, искащ да промени себе си, се нарича мъдрец.

Той разбира, че му е дадено да опита само първоначално, малко впечатление. А всички други явления той ще усети само при условие, че развие своето желание според четирите стадия на Директната светлина. Там, в последната фаза на развитие на желанието, той ще почувства, че отдава и в съответствие с това ще опита живота в отдаване, наречен Висша Светлина.

Така че, мъдрец е този, който вижда „новороденото”, новото състояние, което е било родено. С неговите действия и с помощта на Светлината, влияеща му, той достига до такива дълбоки промени в своето желание, че от получаване, от желанието да се наслади, преминава към желанието за отдаване и усещането на любовта, която е живот.

Неговото желание се променя и той започва да усеща себе си да се приближава по-близо до действието на отдаване, което първоначално го отблъсква. Първо, той насила се заставя да действа. И благодарение на това, че е положил усилия, привличайки върху себе си влиянието на Светлината, той идва до момента, когато действително започва да желае да отдава.

Това е чудото на Светлината. Тя действа в отговор на нашите усилия, дори без нашето първоначално желание и го променя. По този начин, желанието преминава през качествени етапи на развитие и става ново желание.

Човекът, който е мъдър дотолкова, че може да види „новороденото”, тоест зараждащото се в него ново желание, нуждата от отдаване, полага усилия и разбира, че работи срещу постоянната Светлина, „Добра и даряваща добро”. Той използва Поправящата светлина. По този начин той преминава от едно състояние на следващо, степен след степен, и достига до Светлината на живота.

От урока по статия от книгата „Шамати“, 18.07.2011

[48438]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed