Библията по американски

каббалист Михаэль ЛайтманСъобщение (американската служба Gallup):

30% – от американците вярва, че Библията действително е словото на Бог и всяка дума трябва да се приема буквално. Този процент е малко по-нисък от преди няколко десетилетия.

49% – считат, че Библията следва трактатите не дословно, а метафорично.

17% – са уверени, че Библията е антична книга на притчи, легенди, истории и морални наставления, записани от човека.

Вярата в буквалното значение на Библията е силно свързана с показатели на религията, включително посещения на църквите и отъждествяване с протестанството или с друга не католистическа християнска вяра. Има силна връзка и между възпитанието и вярата в буквалната слово на Библията, като такова вярване става все по-рядко срещано сред тези, които са завършили колеж.

Коментар: Очевидно е нужно широкообхватно и дългосрочно систематично възпитание, за да създаде в човека обективен поглед за света, където хората не отхвърлят Библията, а я разбират: като мъдрост на по-високо ниво, следващото състояние на човечеството.

Хората са създадени в свойството „получаване” (егоизъм) и усещат себе си в него. Те наричат техните усещания „този свят”. Библията говори за друг начин на възприемане на света – в свойството „отдаване” (алтруизъм) и за усещане в него, наречено „бъдещ свят”.

Кабала дава възможност за спокойно преминаване от възприятието в свойството „получаване” към възприятието в свойството „отдаване”. Иначе преминаването ще бъде трагично.

Понеже ние завършихме нашето развитие в свойството „получаване” и съществуваме в началото на прехода към свойството „отдаване”, кабала ни се разкрива днес. Тя предлага да я използваме, за да научим какво да очакваме и как да планираме бъдещето.

[48628]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: