Свобода от ангела на смъртта

каббалист Михаэль ЛайтманМнение (А. Долги́н, проф., оглавяващ Фонда за научни изследвания): Сега се дават много обяснения за кризата. Съществува мнение, че за всичко са виновни американските банки, които са раздали прекалено много лоши кредити на хора, които не могат да ги обслужват и да ги върнат обратно – и пазарът рухна.

Светът се зароби в свръхпроизводство, в удовлетворяване на всички необмислени потребности. Хората се напрягат да живеят наситени и добре. А по време на световната криза ценността на излишните стоки рязко пада.

Силата на съвременната икономика е в свободното преливане на идеи и ресурси. Но има и бързо преливане на паденията и панически настроения. Върви тотална преоценка на тенденциите. Хората се замислят дали толкова са им нужни излишествата? И всички застинаха в нерешителност…

Реплика: В нерешителност застина нашето егоистично желание, което изведнъж откри как всевъзможните наслаждения не могат да го заситят, защото започна да си задава въпроса не за самото удовлетворяване, а за смисъла от удоволствието. Точно този въпрос се усеща от нас като криза. Засега все още не се усеща в явен вид от всички хора, но той се явява същност на застоя във всичко, с което се занимаваме.

Този въпрос ни издига в ново измерение, към други ценности: не с какво да напълним живота, а как да го направим вечен в този свят. Защото иначе смисълът на всички наши действия е в това – да забравим за смъртта. Свобода от ангела на смъртта – лозунг за изучаващите кабала.

[46286]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed