Прозрачен свят

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Трябва ли да поправя тези желания, които ми се разкриват днес във взаимоотношенията с другите хора: пари, власт, знания?

Отговор: Не, не се съобразявай с тези желания. Защо са ти? Остави ги. Във всеки един те се проявяват в различна комбинация, но ти трябва да поправиш отношението си към ближния като цяло, да не го разбиваш на части.

Отнасяй се към желанията си просто: преди всичко трябва да се излезе на нивото на чистото отдаване: „не прави на другия това, което е ненавистно за теб самия“ – да не се наслаждаваш, когато на другия му е зле.

Тъй като съзнателно или не, аз винаги предпочитам да гледам на тях отвисоко: ако човекът е по-нисш от мен – на мен ми е добре, а ако е по-високо – зле ми е. Затова първата ми работа е да изляза на такова ниво, че да не сравнявам другите със себе си. Не искам повече да измервам хората по себе си.

Когато придобия такова отношение, светът за мен приема съвършено друга форма. Аз сякаш снемам една завеса, снемам един филтър от възприятието си – и се отваря един нов свят. Внезапно аз виждам другите без всякаква връзка със себе си, с егото си. Отстранявам всякакъв личен интерес, всякаква заинтересованост.

Аз вече не оценявам човек по външността му, по дрехите, по поведението, аз въобще не го оглеждам – неутрализирал съм всички наши взаимоотношения. Светът е пълен с възможности. Какви? Засега не знам. Тъй като аз нямам нужда от нищо, просто съществувам наред с другите, не им причинявам това, което аз самия ненавиждам.

Това е много, много прозрачна, чиста степен – тъй като тя се разкрива над всички материални желания на човека. На повърхността тя е абсолютно неразличима – затова пък ти виждаш светът по друг начин.

Трудно е да опишем неговите очертания. Страдат ли хората в твоите очи? Представят ли се всички като праведници или се делят на добри и лоши? Много е сложно да се обясни вътрешната картина, която възниква в човек, когато той снеме своя егоистичен филтър.

Но така или иначе, пред тебе се представя абсолютно различна реалност, други взаимоотношения между хората. Тъй като всеки мери според собствените си недостатъци, а ти, избавил се от този недостатък, виждаш света не през изкривеното огледало на егоизма.

От урока по статията “Дарованието на Тора”, 20.06.2011

[45912]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed