Не криза, а пробив

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Как да обясним на хората, че епохата на неудържимото потребление завършва?

Отговор: Дори без обяснения, човекът иска да се храни, а в условията на криза, той може да получи храна само от държавата.

Въпрос: Значи, ние изграждаме държава на всеобщото благосъстояние?

Отговор: Разбира се, държавата трябва да осигури на всички храна, дрехи, медицински услуги и т.н. Насъщната необходимост не са 500 г. хляб и чаша вода на ден. Не, ние говорим за нормално съществуване, но не повече от това. А за всичко останало обучаваме човека как да получава идеалното напълване от друг източник, вместо безкрайната надпревара за „благата на цивилизацията”.

При всички случаи, тя завършва и нищо не можеш да се направи. Целият свят се потопява в кризата и тя има за цел да ни покаже, че не можем повече да надвишаваме необходимите си нужди. Възможно е да не искаш да разбереш това, но природата все пак ще те задължи да го направиш.

А освен това, няма възможност да обясним на хората случващото се, да разкажем как трябва да се държат в настоящия момент, как да изградят новата си държава, новия интегрален свят, ако не ги насочим да учат. Като малки деца, ще ги обучаваме на законите на света, в който са попаднали. Защото ако човек не разбира механизмите на тотално взаимосвързания свят, не може да оцелее в него.

Няма решение, по-евтино и по-ефективно при поправянето на хората, от всеобщото обучение. Искаш да получаваш необходимото? Моля – само не забравяй, ела на урок. Искаш да създаваш безредия? Те няма да ти помогнат. Неотдавна Амр Муса, кандидат за президент на Египет, си призна: ние се надявахме на ново начало, а вместо това получихме още по-дълбока криза, краят на която не се вижда. В неговите думи имаше искрена болка – той изобщо не бе очаквал такъв поврат на събитията.

За това не е виновен нито той, нито Мубарак – просто те не са видели цялостно процеса. Изглежда, че новото правителство ще намери пари, но само парите вече нищо не струват.

Така че няма какво да се прави – налага се да решим колко шивачи са ни необходими, колко фермери и т.н., за да оставим в необходимите отрасли няколко процента от населението и всички да седнат да учат. Друг изход няма – така е устроено всичко. Това е единственото средство, което ще позволи да се обезпечат хората с необходимия минимум, като се избегне безпорядъка и да ги обучим така, че те да разберат: няма къде да се дянат, такъв е новият свят, такава е интегралната система.

На практика сме влезли не в криза, а в нова територия, в нови рамки, където действат други закони. И трябва да преминем тази теснина, за да постигнем съвършенството.

От урок по „Въведение в науката кабала” (Птиха), 25.05.2011

[45270]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed