Какво да се прави с глобалните рискове?

каббалист Михаэль ЛайтманСъобщение: През януари 2011 година Световният икономически форум (World Economic Forum) публикува доклад “Глобалните рискове през 2011” (официален документ на форума).

Извод: Правителствата и съществуващите системи не са в състояние да управляват глобалните рискове. Честотата и сериозността на такива рискове се е повишила, а способността те да бъдат управлявани – не.

Проблемите са взаимосвързани. Сложните проблеми предизвикват появяването на много непредвидени последствия. Традиционните решения за реагиране при рискове просто ги прехвърлят на други заинтересовани страни или части на обществото.

Основни рискове стават: ограничеността на ресурсите, нарастването на икономиката «в сянка» и макроикономическите промени. Три основни категории ще създадат сериозни проблеми в предстоящото десетилетие:

1. Макроикономическите дисбаланси. Необходимо е създаване на реално държавно и частно партньорство за решение на взаимосвързаните финансови проблеми.

2. Икономиката «в сянка» се оценява на $1.5 трлн. и продължава да расте.

3. Липса на водни ресурси, продоволствие и енергия.

Нарастването на населението и потреблението води до промяна в климата. Всички проблеми са взаимосвързани. Тяхното решение по «обикновен» начин води до нови и още по-сериозни проблеми и довежда само до преразпределение на риска вътре в дадената съвкупност от проблеми.

Липсата на основни ресурси създава допълнителни търкания между социалните групи, отрасли и страни, и заплашва благосъстоянието на целия свят.

Реплика: Както виждаме, конкретен извод “Какво да се прави?”, т.е. решение – няма! А същият проблем, за който те говорят, отлагайки или прехвърляйки рисковете, се проявява и в тяхното заключение.

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed