Защо обичаме да играем?

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Какъв е духовният корен на играта и смисълът на съревнованието?

Отговор: Игра и съревнование – важни неща. Коренът на играта е много висок, както е написано “Творецът играе с Левиатан”. Левиатан алегорически се нарича цялото творение, с което Творецът играе, за да го развие в подобие със себе си.

С помощта на играта творението стъпка по стъпка се развива, за да се издигне от степен на степен, достигайки целта. Истинската цел се състои в достигане от творението нивото на Твореца – това е и духовният корен на играта.

От този корен произтича снижаването на творението до нашия свят, за да ни даде възможност независимо и самостоятелно да се извисим: да достигнем света на Безкрайността с помощта на играта. Ние сме длъжни да играем и победим, както е написано: “Победиха ме синовете Мои”. Творецът иска, ние да играем и победим. Нашата победа Го радва, нали това е знак, че се учим да бъдем като Него.

Любовта към играта произлиза от нашия корен и ние цял живот играем – не само децата, които към това ги подтиква природата, но и възрастните. Играта е сериозно нещо. Тя показва, че човек се опитва да развие в себе си нещо ново, неизвестно, използвайки съревнованието и борбата.

При това състезанието може да произтича не само с някой, но и със самия себе си: днес аз съм вдигнал 20кг., а утре – 25кг. Аз се съревновавам със самия себе си в подхода на явлението и висотата на достижението, и това произтича всеки миг.

Във всяка ситуация и във всяка постъпка измервам себе си и се сравнявам с нещо: със себе си, с другите, със съществуващите в мен ценности. В противен случай  не чувствам живота.

Животът – това е напълване от играта, а най-сериозната, истинска и полезна игра се явява играта с Твореца, целта на която е да му се уподобим.

От телевизионната програмата “Попитай кабалиста” , 23.06.2010

[38490]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed