Държавата против гражданите

каббалист Михаэль ЛайтманМнение (М. Блах, вестник ”Маарив”, 24.05.2011): Реакцията на обществеността и СМИ на поредния отчет на държавния контрол беше вяла и предсказуема. В отчета нямаше нищо ново. Изглежда, че вече нищо не може да се поправи. Един от авторите в отчаянието си написал, че острата критика, която отчетът съдържа, го подтиква към мисли за емиграция.

И само едно нещо може да промени плана му – ако гражданите на страната започнат да изискват от властта да се държи спрямо тях като с данъкоплатци, заплащаща им дейността.

Но става въпрос за нас самите, за съседите, за роднините. Всеки срещу всеки. Формата на поведението ни зависи от това, по какъв начин ние пристъпваме – като клиент или като работник, предоставящ услуги. Ние всички зависим един от друг. Защо ръководителите и сътрудниците на учреждения действат само в името на тесни корпоративни интереси?

Дойде време да се освежи понятието ”солидарност”, която ние забравихме за години сляпа вяра в ”пазарната икономика”, за години поклонение към успехите на олигарсите, за години презрение към идеята за обединение на трудещите се. Солидарност – това е чувството на сплотеност и взаимна отговорност за съдбата на обществото, произлизащи от естественото желание на гражданите да съхранят най-доброто и да поправят недостатъците в името на всеобщото благополучие.

Реплика: Егоизмът ни управлява всеки и всички нас. Първата крачка – това е осъзнаване на егоизма като общо и лично зло, без избавление от което ние се подхлъзваме към почти глобално унищожение. Както пише Баал а-Сулам, ако ние не се променим, то само световна война ще принуди останалата част от човечеството да се избави от егоизма.

[44296]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed