Драматичната икономика

Мнение (Дъглас Уокър, професор по икономика от университета в Риджънт, Вирджиния, сътрудник на ООН по финансовата криза): Днешните драматични събития на финансовия пазар – не са просто икономическа криза, това е фатална криза на цялата система на пост модернистичната икономика.

Тази система се поддържаше от манипулациите със съзнанието на потребителите и на дребните инвеститори от страна на спекулативния икономически елит. За нея е характерно надутата, натрапчива цена на стоките, услугите, акциите, кредитите и валутата.

Сегашната криза – е криза на доверието към информацията в пост модернистичното общество, където думата ”истина” се възприема за смешна и наивна глупост. Това общество съществуваше благодарение на всеобщата измама и манипулация.

Но рано или късно илюзорната, фалшиво скроена картина на света, трябваше да се сблъска със суровата икономическа реалност. Когато това се случи, въздушните замъци започнаха да се разпадат. Хората започнаха да разбират, че никой не може да се довери на икономика, изградена върху лъжа и манипулации. А в ситуация на всеобщо недоверие, пазарите и икономиката, не могат да съществуват.

Тази икономика бе създадена в средата на века от бързо развиващите се инструменти на манипулацията: ТВ реклама, маркетинг, брендинг, спекулативните глобални финансови пазари и т.н. Резултат от тяхната работа – съзнателно изкривяване на картината в света, създаването на лъжливи ценности, формирането на ирационално потребителско поведение.

Те се опитваха да внушат, какво е това истина – това са случайни думи, в които вярват: че интерпретацията е по-важна от реалността; че трайните ценности се формират не от рационалните интереси на хората, а от ирационалните образи и символи.

Тази система се е образувала в средата на миналия век, когато на мястото на производствената икономика и производствената експлоатация е дошла манипулативната икономика.

В нея човек е станал обект на експлоатация, не само като производител, но и като потребител на натрапена стока и като инвеститор на надути финансови институти. В ролята на манипулирани се оказаха много народи и страни, заменящи своите богатства за илюзорни финансови инструменти, без реално ценностно покритие.

”Шоуто завърши. Време е да наметнем шубите и обратно към къщи. Оглеждате се. Но се оказва, че няма нито дрехи, нито къщи”. (В. Розанов за краха на ”обичайния свят” след революцията 1917 година).

[46060]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed