Цивилизацията се нуждае от нов източник на знание

Мнение: Лев Гиндилис (астрофизик, член на РАН, академията по космонавтика, ръководител на SETI, научен секретар на Обединения Научен Център): Историческият опит учи, че до този момент развитието на Земята е протичало по такъв начин, че най-силните са подчинявали най-слабите. Системата от социално-културни задръжки е възпрепятствала пълното унищожение на враждуващите страни.

Но сега човечеството е дошло до такъв момент, достигнало е до такова ниво, когато по-нататъшното нарастване на агресията и средствата за унищожение на противника неизбежно ще доведат до самоунищожение на земната цивилизация, а е възможно и до гибелта на цялата земна биосфера.

Затова историческата корекция трябва да доведе до изменение на съзнанието: човечеството трябва да премине от вражда към сътрудничество.

Ако то не съумее да направи тази крачка – то ще загине в огъня на самоунищожението или в резултат на пълно разрушаване на околната среда.

Изглежда, че хората започват да осъзнават това и идеите за сътрудничество, въпреки яростното съпротивление на противодействащите им сили, все повече укрепват сред хората.

Цивилизацията, достигайки състояние, близко до информационна криза, се нуждае от достъп до нов източник на знание, отличаващ се от източника на съвременното научно познание.

[44549]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: