Удобната ниша – е капан по пътя

каббалист Михаэль ЛайтманТрудността е в това, че ние сме длъжни да преминем през осъзнаване на злото, на объркване, а след това през разочарование и поправяне. И на човек винаги ще му се иска да оправдае себе си и да усети, че е способен, сякаш той знае какво трябва да прави.

Той ще намери хиляди цитати и ще построи цяла теория в своя поддръжка, ще се жалва и ще се прави на палячо. Затова ни е толкова трудно да достигнем до истината.

И само, ако в човека има стремеж към истината и не е съгласен да си криви душата, а търси само правдата, то във всяко състояние ще му се прояснява, че лъже сам себе си. И тогава той съжалява за това и поправя себе си.

Защото е много трудно да се почувства удоволствие от работата, независимо от целият ѝ горчив вкус и нищожност от гледна точка на разума. И главното е, че ние не намираме във всичко това никаква егоистична поддръжка и винаги се стремим да се отнасяме към това несериозно, като клоуни – т.е. избираме всичко, каквото ни е угодно, освен това, да се прилепим към Твореца, към чистото свойство отдаване, над какъвто и да е оглед по отношение на себе си.

Тора се дели на две части: „робско служене на творенията“ и „робско служене на Твореца“. И това също става преграда по нашия път, тъй като се лутаме, какво тук е главно и какво второстепенно. Обикновено човек греши и поробва творенията около себе си. Т.е. не им служи, за да достигне чрез тях до служене на Твореца, а просто извлича от тях егоистично напълване.

Това са много прости въпроси, но тях не можем да ги обясним. Човек трябва сам да почувства колко препятствия ни възпират по този път, защото ние можем и да си намерим някоя ниша, някой тих ъгъл и да се замразим там до края на живота си.

От урока по писмо на Баал а-Сулам, 20.06.2011

[45874]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: