Страната на светлината

Във вестник „Народ” и в Трудовете за последното поколение, Баал а-Сулам пише, че върналият се в земята на Исраел, след две хиляди годишно изгнание еврейски народ, е получил шанс. Шанс за спасение, шанс да стане независим.

Все пак, независимостта е невъзможна, ако зависим от другите. А ние винаги зависим от другите – иначе не може и да бъде. Защото, тази група е предназначена да служи на света – тя трябва да стане светлина за народите.

В Тора е казано: „Вие ще бъдете за Мен царство на коени и свят народ”. „Коени” – означава „учители”. С други думи, ние трябва да станем учители, пример – затова сме и избран народ. Трябва да поправим себе си и да дадем на човечеството пример за това, през какво поправяне е необходимо да премине и по какъв начин може да стигне до него.

В противен случай, потапяйки се в глобалната криза, човечеството по най-ужасен начин ще ни принуди да направим това. В историята има достатъчно илюстрации с подобен сценарий. И затова, всички кабалисти, включително пророците, ни предупреждават, че е настъпило особено време на избор, който се реализира незабавно.

Ние трябва да разпространим науката кабала – най-вече сред еврейския народ и да го пробудим към обединяване, за да създаде държава, основаваща се върху духовните закони. А тези закони се свеждат до един принцип: „Възлюби ближния, като себе си”. Повече нищо не е необходимо – оставете страховете си, свързани с Тора и заповедите. Мислете само за едно – за любовта, и за нищо друго.

Казано е, че „любовта към ближния е като към себе си” – това е велико правило, обобщение на Тора. Стремейки се към него, ти привличаш светлината и ставаш страна на светлината. Покажи на света, че това е възможно и светът ще те заобича, вместо да те ненавижда.

Такова е простото, своевременното решение – и всичко зависи от нас. Нашата независимост се състои именно в способността да направим това. Така че, хайде да я реализираме.

От урок по статията „Свобода на волята”, 06.05.2011

[42372]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: