Русия част от Европа ли е?

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Вие заминавате за Русия. Какво е вашето отношение към тази страна? Като към Америка, Европа или към Азия?

Отговор: Без съмнение Русия има особен дух – като на Византия. По никакъв начин тя не е Европейска цивилизация. Това е видно и по отношението на Европа към Русия като към нещо различно по същността си. Въпреки че Русия изглежда като християнски народ, тя е православна, тоест има елемент на съперничество с Европа в това кой притежава християнската истина. Освен това, тя има и голямо азиатско влияние.

Русия обича европейската култура. Обича Франция като любовница, но френските принципи на либерализъм и свобода са чужди за Русия. Това са принципите на Европа – принципи на нова, технократска цивилизация. Но за Русия лозунгите „Свобода, равенство и братство” са празни опити да се създаде гола модернизация. Вярно, тя прилича на тях, като умни машини поставени до роби…

Но може би именно защото Русия – мястото, където заповедите на Френската революция не са били разбрани, въпреки цяла Европа, е мястото, където въпросът за смисъла на живота го има във всеки човек: За какво живеем!? Ето защо отивам там с надеждата, че ще бъда разбран!

[45159]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: