Определи насъщните потребности

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Вие казвате, че за да се намери решение на световната криза, е необходимо да се намали потреблението. По какво минималното потребление се различава от жизненоважното? Например: може ли часовник за 1000 евро да се смята за жизнено необходим?

Отговор: Този въпрос не е прост. Дори бих казал, че има уловка в него. Нека да обясня това чрез кабалистична притча, която е отпреди 2000 години.

Имало едно време двама приятели. Единият бил богат, а другият – средно богат, но и двамата били на духовното ниво. Един ден богаташът фалирал и тогава неговият приятел започнал да го обслужва като слуга, желаейки да му предостави това необходимо ниво на съществуване, на което той е свикнал. Това е, защото преди това неговият приятел имал слуги, така че когато ги загубил, той се почувствал сякаш е загубил нещо жизнено необходимо.

Това е интересен пример, но не е подходящ за нашето време, защото природата ни задължава на друго. Ние нямаме избор освен да ограничим потреблението, тъй като в противен случай ще унищожим планетата Земя. Не само трябва да намалим потреблението, но трябва да достигнем състояние, в което ще се радваме да се откъснем от нашите нужди, но ще сме длъжни да ги приемем, защото трябва да съществуваме в нашите тела в този свят.

Имам голямо желание, което включва нивото от моя всекидневен живот, в който имам физическата необходимост, така също и социални потребности, както и образование, култура, ваканции и пътувания. Никой не казва, че трябва да се откажеш от това. На теб ти е нужен апартамент, всичко необходимо за него, жена, деца и т. н.

Проблемът е нашето потребление над нормата. Ако изучаваш науката Кабала, неволно ще консумираш само това, което е необходимо, защото най-важното нещо за теб е духовното напълване. Ето защо вие сте радостни, че не разкривате тези огромни желания вътре в себе си и дори бихте били радостни да се отърсите от нормалните желания, но вие се нуждаете от тях, за да поддържате своето съществуване. Това се нарича необходимост.

От 1-вия урок от конгреса „UNIDOS“, Мадрид, 04.06.2011

[44816]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Предишна публикация: