Един срещу друг

каббалист Михаэль ЛайтманКогато човекът вече разбира, че е необходимо да помоли светлината за изменения, цялата трудност е в това, да си представи за какви изменения да моли.

Превеждат го през различни състояния, за да може да разбере какво означава „собственото благо”, съгласно неговото егоистично желание, заради приятното настроение и напълване.

И точно над всички тези намерения трябва да поиска да действа противоположно, предпочитайки да страда егоизмът само и само да изгради над този егоизъм отношение към светлината, към Твореца „заради отдаване”.

А всички ситуации, през които му се е наложило да премине, са били необходими точно за да му помогнат да установи това отношение към светлината. И тогава, той разбира, че макар всичко да идва от светлината, и че желанието не се пробужда, не се променя и въобще не съществува без нейното влияние и подкрепа, все пак има възможност от страната на желанието да пробуди светлината. Това действие се нарича „пробуждане отдолу”.

То е възможно само при условие, че желанието точно разбира себе си, цялата своя егоистичност. Необходимо е то да помоли своето обратно превръщане, за да му даде светлината нова сила, позволяваща да се издигне над себе си, да настъпи своето собствено желание, да го смаже, да го замрази и над него да изгради действието отдаване. Ако успеем така да помолим, това ще се нарича „пробуждане отдолу”.

И тогава ще получим от светлината допълване, което се нарича „пробуждане свише” (итарута де-леила) – по наша молба, светлината ще ни даде възможност да се издигнем над своето его и да постъпваме обратно на своето егоистично желание. Така човекът започва да изгражда своя духовен съсъд (кли).

Всеки път в него пробуждат ново желание, което гори и не му дава покой, изисквайки да го напълнят егоистично, за сметка на ближния. А той започва да си изяснява правилното отношение към своето желание, разбирайки, че е нужно да го затвори и да не му позволи да се промъкне, за да построи над него екран и намерение заради отдаване, позволяващи да използва същото това желание в обратната форма.

И когато види, че е напълно неспособен да го направи и че само Творецът може да му помогне, стига до молбата, която се нарича „пробуждане отдолу”, МА”Н. И ако моли правилно, получава отгоре отговор – МА”Д и се съединява в общо действие със светлината.

От този момент човекът вече има опит с изграждането на отношенията между себе си и Твореца.

От урок по статия от книгата „Шамати”, 03.05.2011

[42113]

Дискусия | Share Feedback | Ask a question

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.

Laitman.com Коментари RSS Feed

Следваща публикация: