Човек или животинска душа?

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Какво чувства човекът, получаващ духовно наслаждение?

Отговор: Духовното или човешко наслаждение е наслаждението от отдаването. Ние все още не сме излезли на това стъпало и се намираме на „животинското” ниво. Човешкото наслаждение произтича от това, че аз усещам себе си споен с другите. Наслаждаваме се от това, че сме обединени помежду си, наслаждаваме се от единството и от отдаването.

Такова е и човешкото наслаждение, което е възможно само в човешкото общество – споено, даващо и получаващо, извършващо, както се казва, „духовна покупко-продажба”. Наслаждаваме се от светлината, преминаваща между нас – с други думи, от действията на отдаване помежду ни.

Ако не се намираме във взаимно отдаване макар и в минимална степен, тогава сме подобни на животни, изяждащи се едно друго – и това е нашият живот.

Така че, решавай кой си ти: човек, подобен на Твореца, или животинска душа? Човекът, с егоистично по рождение желание, още непоправено на любов към ближния, стремящ се да се наслаждава на живота в този свят, да го използва целия за свое благо, се нарича „животинска душа”.

А онзи, който се издига над това към отдаването на ближния, към единението с ближния, към общото усещане между тях, се нарича „Човек” (Адам), защото в тази степен, той вече е подобен (доме) на Твореца.

От урок по статията „Свобода на волята”, 13.05.2011

[42970]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed