Сълзите няма да помогнат на работата

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Как ужасите от Катастрофата на европейското еврейство се съчетават с принципите: „Няма никой освен Него” и „Добър и творящ добро”?

Отговор: Няма никой освен Твореца. Той е неизменно добър и твори добро, а ние сме противоположни на Него.

Ето защо, като не поправяме себе си, предизвикваме проявяването и усилването на негативните сили. В света, само ние притежаваме свобода на избора. В реалността съществува баланс на силите, в  изследване то на който човек е склонен да привнесе в картината собственото негодувание,  собствените преживявания и впечатления, безпокойства и страхове, а също цялата тежест на своята история.

Пристъпвайки към работа със своите инструменти, трябва да изучаваме природните явления, а не субективните фактори, принуждаващи ни да се смеем или да плачем. Аз разглеждам силите на природата, които са формирали  нацизма в нашия свят като истински учен. Кой може да предотврати това? Защо всичко се е случило точно по този начин?

Изследванията показват: свише действа добра, творяща добро Сила и няма никой, освен нея. Висшата светлина се намира в абсолютен покой, тя е неизменна, а нейните закони са неоспорими. Могат да се приведат още много цитати, които свидетелстват за едно: силата на Твореца, програмата на творението, не се променят от нашите викове. Те са постоянни и в тях действа двигател, водещ ни към края на поправянето.

Колкото повече съответстваме на този процес, толкова по-добро е нашето състояние. Колкото по-малко съответстваме на него, толкова по-големи беди ще се сипят върху нас, толкова по-зле ще ни бъде. Всичко зависи от нашия избор.

Ударите, които получаваме, всъщност ни помагат да се поправим, но по тежкия път на страдание, който ще ни доведе до целта според своя срок. Ако изучаваме системата и търсим възможност да се адаптираме към нея, ще можем да напреднем заедно със системата, в съответствие с нея и вместо с удари, да се развиваме по приятния път на ускорението.

Така или иначе, всичко зависи от нас – от това, как се вграждаме в механизма, който движи  напред нас и цялото човечество.

При това, именно ние можем да го направим, за разлика от всички останали народи. Преди всичко, Исраел трябва да даде пример на новото интегрално, глобално човечество, на „алтруистичния комунизъм”, по определението на Баал а-Сулам.

Само като подготвим за това себе си, ще оправдаем своето съществуване. Защото, единствено за това сме избрани. Само чрез малка група може да се внесе в света методиката за поправяне.

Така че, друг изход няма: или ще изпълним онова, което ни е възложено и тогава за целия свят ще бъде добре; или, не дай бог, ще тръгнем по неприятния път, както вече се е случвало в историята. Излишно е да седим и да плачем, трябва да проверим, да премерим всички фактори и да се отнесем към тях с цялата сериозност – както е свойствено за хората, които са възприемчиви и разумни, а не като малките деца, които могат единствено да ридаят – с което народът засега се  занимава.

От урок на тема „Денят в памет на Катастрофата и героизма”, 02.05.2011

[42026]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed