Разбери света, в който живееш

Въпрос: Как да стигнем до хората, облечени във власт? Нали искаме да разчупим рамките, от които е изграден целия им живот.

Отговор: Съесем не. Ние не воюваме с властта, не разрушаваме политиката и икономиката, не рушим обичайния ред. Борим се само за възпитанието на народа – и нищо повече. Аз съм за това, всичко в света да остане такова, каквото е и към него да се добави само принципа на любовта към ближния, като към себе си.

Нямам работа с това, което е изградено досега. Нека изграждат нататък – да бъдат живи и здрави. За мен е важно само едно: човекът трябва да знае в какъв свят живее, за какво живее и как наистина може да се напълни, за да постигне целта, без да изпада в заблуда, и без да се ласкае чрез всевъзможни игри, които дават само временно, непълноценно напълване и биват прекъсвани от смъртта.

Нищо не отменям, не действам срещу правителствените програми, банките, общините и т.н. С нищо от това нямам работа. Правете каквото искате. Искате да крадете – крадете, занимавайте се с глупости. Не е важно – аз не се интересувам от всичко това. Искам само да добавя възпитание.

Възпитание – за да знаем в какъв свят живеем, как функционира той, какво го движи, каква е целта му, какво ще бъде, ако тръгнем заедно с тази програма и какво ще стане, ако се отклоним от нея или се насочим в противоположната посока. Колко страдания ще ни донесе? Как именно? Струва ли си това или не? Искам хората да знаят, да видят пред какво са изправени, за да разчетат картата правилно – и нищо повече.

Всички други световни дела се намират на друга плоскост – нямам пресечна точка с тях, моят офис е на по-горния етаж.

Става дума за това, докъде все пак ще стигнем. Защото ние изтощаваме Земните ресурси и ги замърсяваме. И затова, трябва да преминем от потребителско общество към балансирано – иначе казано, да престанем да правим глупости.

На хората им трябват простите насъщни неща: жилище, работа, храна, дрехи и т.н. Това трябва да се осигури на всеки, а всичко останало да се пресече – да се прекрати произвеждането на безполезни стоки, да се премахне измерването на успеха чрез годишната продукция. Защото тази продукция опустошава планетата и замърсява околната среда.

И затова, ти ще работиш полови ден за осигуряване на необходимото, а останалия половин ден ще седиш и ще учиш, от време на време ще се явяваш на изпити. Затова, и само затова ще ти дават заплата.

Защото, човекът не знае в какъв свят живее. Той завършва училище, което не съответства на реалността, в която се намира. Живее в своята илюзия, откъснат от света и се учудва на бедите, които сам си навлича. Те идват от това, че сме като малки деца, действаме в своя вреда.

И затова, аз искам само едно – да ти добавя образоване, а основната му същност е в поправянето на взаимоотношенията между хората. Тогава, ти ще съответстваш на света, ще бъдеш балансиран с него, вие ще станете интегрално цяло, каквато всъщност е и повелята на времето. Всички тези елементи трябва да са съединени правилно с общия механизъм, с природните мрежи на взаимната връзка – а ти дори не знаеш за това.

Ето за какво говоря. Вярно е, че такова възпитание ще промени човека, но това ще стане постепенно, от само себе си. Аз не воювам с природата на нещата, а само ти обяснявам света, показвам ти къде живееш – и като следствие се променяш. Защото пред теб са фактите – какво да се прави. Няма какво да правим: разглеждайки ненарушимите закони, ние ще ги вземем под внимание.

Със нападки няма да поправиш нищо. Защото, хората постъпват съгласно своята същност. Можеш ли да я поправиш? Разрушението е заложено в природата на човека, и докато не му дадеш правилното възпитание, докато той не се убеди сам, че рискува да загуби живота си – няма да спре. Той трябва да види това по най-красноречив начин, сякаш смъртта вече е на прага. Именно това е образованието, възпитанието, което ни трябва.

Иначе няма да оцелеем на Земята. Това показват изследванията. И няма друго средство, освен възпитанието. Не трябва да се морализира, не разказвай на хората дали са добри или лоши. Те са такива, каквито ги е създала природата. Не могат да крадат по-малко, да лъжат по-малко – просто не могат. За това е казано: „Иди при Твореца, който ме е създал”. От самото начало, Творецът ти казва: „Аз съм създал злото начало”. Нали нямаш намерение да Му предявяваш претенции за стореното?

И лекарството за теб е само едно: „Тора като добавка” – с други думи, кабалистичната методика за възпитание.

От урока по статията „Свобода на волята”, 27.05.2011

[44119]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed