Общо и частно постижение

каббалист Михаэль ЛайтманНие съществуваме в усещането за живот, наречено „този свят”. Той е най-нисшият, най-малкият и най-лошият свят от всички, но е някакъв начин на живот и в общи линии разбираме какво е той. Но как да проникнем в частното, т.е. във висшите светове и да започнем да ги изкачваме?

Можем да направим това само ако желаем да се изкачим по стъпалата на тези светове, за да възвисим и прославим Твореца. Ние се нуждаем от всички тези светове само за една цел: за да можем чрез тях да реализираме своето отдаване, любовта към другите. Тогава на нас ще ни бъде позволено да проникнем във всички подробности, вместо в общия, повърхностен поглед на човека, усещащ себе си в „този свят”, и по този начин да се изкачим по 125-те стъпала на лично духовно постижение.

Всеки детайл, който искате да почувствате, постигнете и видите в тези духовни светове, изисква правилно направление на вашите усилия и разкритието, което в последствие ще получите, да бъде само за благото на другите или на Твореца (което е едно и също). А иначе, защо трябва да се ровите във всички тези детайли, заради ваше лично удоволствие? Това е невъзможно, защото духовното наслаждение е наслаждение от отдаване, а не от получаване заради себе си!

Затова, преминаването от общото към частното постижение в този свят означава огромно въодушевление и възможност да напълним много повече себе си, да видим нещо интересно не отдалеч, а лично да се включим и участваме в определения процес. Ясно е, че има голяма разлика между това да бъдете страничен наблюдател и да бъдете в центъра на събитията, което носи много по-голямо наслаждение.

Така, в личното духовно постижение вие също имате възможност за по-голямо отдаване и до степента, до която сте готови за него, това лично постижение ще ви се разкрие. Затова човек, който желае да види не просто общата картина, „този свят”, а също и всичко частно, най-малките детайли на творението и действия на Твореца, преди всичко трябва да се въоръжи с намерението „за отдаване”.

От урок по статия на Рабаш, 29.04.2011
[41773]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed