Главозамайване от „успехите”

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Аз прочетох статията, в която се разказва за това, че нещата, намерили успех в света, не са се приспособили в Израел – например, филмите в стил фантастика, сложните медийни механизми. Защо това е така?

Отговор: Сами по себе си ние сме „примитивни животни”, най-неподбудимият народ – ако не се намираме в подходящите за нас рамки. Това се вижда по културата, по възпитанието, по всичко, което тук се случва. При нас нищо не се получава с подтикване, а все още се гордеем с това.

Ние не разбираме, че успехи нямаме и няма да имаме, докато не застанем под Висшата сила. В сравнение с достиженията на евреите зад граница, тук почти няма с какво да се гордеем. Това-онова, разбира се ни се удава, но е нищожно малко, като се отчита потенциала ни.

Ние винаги сравняваме себе си с другите народи, а това не е правилно. Защото нашият потенциал произтича от Бина, а не от Малхут. Така че, защо през цялото време „стъпваме накриво”? Нашите „успехи” са фактически – неуспехи, в сравнение с това, което бихме могли да направим.

И нищо няма да ни помогне. Ако не се съединим със своя Източник, то не можем да оцелеем.

А затова празнуваме Деня на независимостта, радвайки се на възможността за духовна работа и духовен подем. Работата тук не е в собственото „вкарване”, което са получили нашите тела, така към живота не трябва да се отнасяме.

Денят на независимостта за нас е напомняне за този шанс, който са ни предоставили. Като реализираме правилно тази възможност, можем да поведем целият свят към духовен подем, насреща с вечността и съвършенството. Работата тук не е в държавата Израел и не в народа на Израел, а в духовната същност на ставащото. Нас са ни довели  до мястото на духовната реализация – там, където започва духовното избавление на целия свят.

От урок по статията „Наследяване на земята”, 10.05.2011

[42699]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed